Valresultatet kommer påverka huruvida EU ska fortsätta sin inslagna bana att verka för en stark klimat- och miljöpolitik samt skydda och återställa skogar och naturområden, skriver Åsa Remper (MP). Bilden föreställer Europaparlamentet i Strasbourg.
Valresultatet kommer påverka huruvida EU ska fortsätta sin inslagna bana att verka för en stark klimat- och miljöpolitik samt skydda och återställa skogar och naturområden, skriver Åsa Remper (MP). Bilden föreställer Europaparlamentet i Strasbourg. Bild: Wiktor Nummelin / TT

Insändare: EU-valet har aldrig varit viktigare

Valresultatet kommer påverka huruvida EU ska fortsätta sin inslagna bana att verka för en stark klimat- och miljöpolitik samt skydda och återställa skogar och naturområden, skriver Åsa Remper (MP).

ANNONS
|

Söndag 9 juni är det EU-val och valet är extra viktigt i år. Valresultatet kommer påverka huruvida EU ska fortsätta sin inslagna bana att verka för en stark klimat- och miljöpolitik samt skydda och återställa skogar och naturområden.

De senaste fem åren har Miljöpartiet i EU-gruppen De Gröna/Europeiska Fria Alliansen (EFA) arbetat tillsammans med andra EU-grupper för att få till en tydlig klimatplan. Fit For 55 presenterades redan 2021 och innehåller åtgärder för att påskynda övergången till klimatneutralitet i EU. I Green Deal ingår att ekonomisk tillväxt ska frikopplas från resursförbrukningen och att inga människor eller platser ska lämnas utanför. 27 februari i år röstades lagen om naturrestaurering igenom i Europaparlamentet (EP). Lagen innebär att EU ska återställa skadad natur på land och vatten.

ANNONS

Tyvärr sköts omröstningen i ministerrådet fram på obestämd framtid, då flera ministrar på förhand flaggat att de skulle rösta nej/lägga ner sin röst. Sveriges miljöminister från Tidöregeringen skulle röstat nej tillsammans med bl a Ungern och Italien. Mer uppmuntrande är att EP röstat igenom EU Solar Standard som de närmaste åren kommer ställa krav på utökade solenergiinstallationer på alla nybyggnationer och så småningom även äldre offentliga byggnader och renoverade bostadshus.

EU-valet i år gäller kommande fem år och är ett ödesval. Den konservativa gruppen EPP (M, KD) har uppvisat tendenser till att i större utsträckning samarbeta med nationalkonservativa ECR (SD) och nationalisterna i ID. Risken är stor att europeiska höger-radikala-nationalistiska partier kommer kampanja med förenklade, populistiska frågor som sänkta bensinpriser och överdriven tilltro på kärnkraft. Miljöpartiet i Lerum vill vara med och påverka i rätt riktning och framför allt öka valdeltagandet i EU-valet. Kom gärna fram när vi kampanjar för ett samtal eller ta vår informationsbroschyr ”Klimatet. Demokratin. Naturen.”

Åsa Remper, MP Lerum

ANNONS