Insändare: Trafficking inom EU måste stoppas

För att bekämpa människohandeln anser Kristdemokraterna att EU:s yttre gräns behöver stärkas, lagstiftningen kring sociala medier skärpas och utbytet av myndighetsinformation mellan medlemsländerna öka, skriver debattörerna.

ANNONS
|

Organiserad brottslighet i form av trafficking är ett omfattande problem och EU har flest fall av människohandel för sexuella ändamål per capita - i världen. En siffra som fortsätter att öka. Att människohandeln fortfarande är så omfattande är ett misslyckande för hela unionen.

Drygt hälften av alla traffickingoffer i EU är från utomeuropeiska länder och sedan Rysslands invasion av Ukraina har många ukrainska kvinnor fallit offer. Dessutom blir unga alltmer utsatta grooming på nätet, som inkörsport till prostitution. Mer än hälften av traffickingfall i EU handlar om människohandel för sexuella ändamål, där 90 procent av offren är flickor eller kvinnor.

ANNONS

För att bekämpa människohandeln anser Kristdemokraterna att EU:s yttre gräns behöver stärkas, lagstiftningen kring sociala medier skärpas och utbytet av myndighetsinformation mellan medlemsländerna öka. Nyligen klubbades en ny lag i EU-parlamentet som kommer göra det lättare bekämpa människohandel och ge hjälp och stöd till brottsoffer. Det blir olagligt i hela EU att medvetet utnyttja tjänster som tillhandahålls av offer för människohandel. Dessutom inkluderas även tvångsäktenskap, tvångsadoptioner och surrogatmoderskap i den nya lagstiftningen.

Denna lagstiftning är ett bra exempel på när EU-samarbetet spelar en viktig roll för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet. Vi kristdemokrater menar att detta är sådant som EU borde fokusera mer på, i stället för att lägga tiden på detaljfrågor som framför allt skapar mer byråkrati i medlemsländerna.

Frågor av mer praktisk karaktär – hur kvinnor och barn som befinner sig i prostitution och människohandel ska få hjälp – är upp till kommunerna i Sverige. I Lerums kommun handlar det om att skyndsamt stärka det förebyggande och akuta arbetet mot våld i nära relationer och sexuellt utnyttjande, som har allvarliga brister idag, bland annat genom att säkerställa tillgången till akutbostäder och möjliggöra för en öppen kvinnojour att etablera sig i kommunen (idag finns kvinnojouren Olivia närmast i Alingsås). Detta är frågor som Kristdemokraterna i nuläget driver i opposition.

EU:s viktigaste uppgift är att se till så att invånarna kan leva i fred och frihet. Vill du samma som vi? Rösta på Kristdemokraterna i EU-valet den 9:e juni.

Sarah Kullgren (KD), förbundsordförande KD-kvinnor, plats 8 på EU-listan

Fatima Hamdi (KD), Ordförande KD-kvinnor Västra Götaland

Miriam Lilja (KD), ersättare i kommunstyrelsen i Lerums kommun, plats 38 på EU-listan

ANNONS