Avslog medborgarförslag – flyktingfamiljer får inte bo kvar

Gör som Göteborg och låt flyktingfamiljer bo kvar i sina genomgångsbostäder i minst fyra år, löd medborgarförslaget som har nu avslagits. Men politikerna var inte eniga.
– Vi ser ingen poäng med att flytta barnfamiljer från en provisorisk bostad till en annan, säger Miriam Lilja (KD).

ANNONS
|

Som Lerums Tidning tidigare skrivit om, har kommunen skärpt reglerna för sina så kallade genomgångsbostäder för nyanlända. Alla som bott i dem i mer än två år måste flytta ut, senast den sista juni. Ett beslut som berör 61 hushåll, varav 14 barnfamiljer.

Bedrövligt, menar vänner till familjerna, som lyft frågan i ett medborgarförslag. Lerum bör, liksom Göteborg, låta barnfamiljer bo kvar i sina genomgångsbostäder i minst fyra år, eller låta dem ta över hyresavtalet, löd förslaget.

Det fick över 500 röster, och måste därmed behandlas av ansvarig nämnd. Nu har stöd- och omsorgsnämnden avgjort frågan – och avslagit förslaget.

ANNONS

– Vårt resonemang är att det bästa för alla medborgare är att ha ett fast, långsiktigt eget boende. Det har Lerums kommun inte några möjligheter att erbjuda, säger ordförande Jon Haraldsson (S).

De aktuella bostäderna går nämligen inte att överlåta, enligt Haraldsson.

– Därför var det här med permanenta kontrakt inte ett alternativ. Utan det vi skulle kunna göra, är att förlänga en bostadssituation i ovisshet, och det är inte bästa för individerna.

Oppositionen kom med eget förslag

Nämnden var dock inte enig. I stället för att rösta på det ursprungliga e-förslaget, presenterade V, KD, L, C och MP ett eget – att förlänga barnfamiljernas kontrakt till dess att en långsiktig lösning hittats.

– Vi ser att det finns så många negativa effekter av att riva upp dem, som otrygghet och skadad tillit till samhället och myndigheter hos barn. Något som samhället kommer att lida av under en lång tid, säger Miriam Lilja (KD).

Kommunen borde stötta familjerna i sökandet efter eget, permanent boende, i stället för att hota med vräkning, menar hon.

– Har de bott där så länge, så skulle de kunna bo kvar ett tag till.

Även oppositionens förslag röstades ner av majoriteten.

– Återigen ser vi inte att förlängning och temporära tillfälliga lösningar är det bästa för invånarna, säger Jon Haraldsson (S).

Han lyfter också att familjerna redan kan få hjälp av kommunens förvaltning att söka efter lediga bostäder.

– Vi har inte ett enormt utbud i till exempel allmännyttan, men det finns lite fler privata uthyrare, som kanske inte alltid är jättepublika. Förvaltningen har en del såna kontakter och kan hjälpa till.

Kan flyttas till annat boende

Fyra av de 14 barnfamiljerna har dock ännu inte hittat ett eget boende att flytta till. De som kvarstår när nycklarna måste lämnas in den 30 juni, har kommunen fortfarande ett ansvar att ordna tak över huvudet till, påpekar Miriam Lilja.

– Vi har inte fått någon ekonomisk kalkyl på det. Utöver det mänskliga lidandet och de långsiktiga effekterna i form av segregation och utanförskap, skulle det faktiskt kunna bli dyrare med provisoriska bostäder än de som redan finns. Och vi ser inte att det finns någon poäng med att flytta barnfamiljer från en provisorisk bostad till en annan.

Risken att familjer flyttas mellan bostäder finns, medger Jon Haraldsson.

– Men vi har ju bara de genomgångsboenden vi har, och det finns ett behov av dem. Och de är inte särskilt anpassade för familjeboende i sin utformning.

Om en familj skulle få ett nytt boende genom socialtjänsten, är det bättre anpassat?

– Nej, och det är därför det är så viktigt att man kan komma till en permanent boendelösning.

LÄS MER:Lerums kommun vräker 61 flyktingfamiljer – riskerar bli bostadslösa

LÄS MER:Förslag om barnfamiljer fick över 500 röster – måste tas upp av Lerums politiker

LÄS MER:Varför vill inte Lerums politiker ha medborgarinflytande?

ANNONS