Barns rättigheter belystes i höstmörkret på Floda torg

En ringlande orm av ljuslyktor lyste upp Floda torg på måndagskvällen. Lyktorna hade dekorerats av barnen i Flodas förskolor, och manifestationen gjordes för att belysa FN:s barnkonvention.
– Fantastiskt anordnat, säger föräldern Joanna Brundin.

ANNONS
|

Det är livat för en måndagskväll på Floda torg. Föräldrar och barn trängs kring den slinga av ljuslyktor som ringlar sig över torget. Lyktorna är vanliga glasburkar som Flodas förskolebarn under veckan målat och dekorerat med färgat papper och paljetter. Barnen springer runt och försöker hitta sin egen lykta.

Femåriga Cornelia Hedin är en av de som har målat en lykta och är nöjd med resultatet.

– Den har hjärtan och vita prickar, berättar hon.

Familjen Hedin var nöjda med manifestationen, mamma Sandra, Cornelia och Caspian.
Familjen Hedin var nöjda med manifestationen, mamma Sandra, Cornelia och Caspian. Bild: Karl Tholin

Manifestation för barns rättigheter

Lyktorna på torget är inte bara ett sätt att lysa upp i höstmörkret. De är en del av den nationella manifestationen Tusentals lyktor under samma himmel. Tanken är att liknande ljuslyktor ska tändas på flera platser runtom i landet just 20 november som är internationella barndagen. Det är första gången Floda deltar och manifestationen anordnas av Flodas förskolor. Förskolorna har förutom att måla lyktor pratat om barnkonventionen och alla barns rättigheter under föregående vecka. Stora ämnen för barn men inte för stora, tycker Cornelias mamma Sandra Hedin.

ANNONS

– De tycker det är spännande. De får vara med och skapa något som sen blir något större, det pratar de mycket om. Jag tycker det är fint att låta barnen samlas med varandra och oss vuxna och vara en del av något stort som de pratat mycket om på förskolan, säger Sandra Hedin.

Lyktorna hade dekorerats av barnen i Flodas förskolor.
Lyktorna hade dekorerats av barnen i Flodas förskolor. Bild: Karl Tholin

Gemenskap på Floda torg

Fyraårige Ville har hunnit lokalisera sin lykta. Han hjälptes kanske av det taktiska draget att måla den i en utmärkande färg.

– Helröd! säger Ville och pekar ut den i tåget av lyktor.

Villes mamma Joanna Brundin är här med sina barn men jobbar själv som förskolelärare och berättar hur de förklarat barnkonventionen i förskolan.

– Det kan vara i leken, man leker med varandra och pratar om hur vi är mot varandra och pratar om att alla barn ska ha rätt till samma förutsättningar. Att vi vuxna ska lyssna på barn, finnas där för dem och ge dem en stabil grund, säger hon.

Ville, 4 år, hade inga problem med att hitta sin röda lykta i höstmörkret.
Ville, 4 år, hade inga problem med att hitta sin röda lykta i höstmörkret. Bild: Karl Tholin

Det är många familjer som lockats till torget. Förutom ljuslyktorna kompletteras manifestationen av ett stånd där man kan köpa varmkorv och festis, högtalare spelar musik.

– Det är väldigt roligt att komma hit, det blir sån gemenskap. Det är kul att få prata med andra föräldrar och Ville har velat mingla med andra barn, visa sin lykta och se andras lyktor. Fantastiskt anordnat, säger Joanna Brundin.

Många hade lockats till manifestationen.
Många hade lockats till manifestationen. Bild: Karl Tholin

LÄS MER:Nytt förslag kan snuva hundratals barn i Lerum på fritidsaktiviteter

LÄS MER:Tio veckors väntan på läkartid för Hasse: ”Fruktansvärt orolig”

LÄS MER:Lampan tänds som en symbol för veckan utan våld

ANNONS