Beredskapsdag i Gråbo gjorde invånare redo för kriser

När årets beredskapsdag gick av stapeln i Gråbo medverkade flera av kommunens samhällsviktiga aktörer. Budskapet – alla står samman i händelse av kris. Temat för i år var överlevnad i sju dagar.

ANNONS
|

Poliser och brandmän. Hundförare och präster. Scouter och elbolag. När det blåser till storm står alla samman – det var budskapet. Och som av en händelse bjöd vädrets makter på kraftiga vindar som kastade pamfletter i vinden.

Det är beredskapsdagen 2023 på Mjörnbotorget i centrala Gråbo. Om du inte vill lära dig om beredskap spelar det ingen roll – du kanske får ett flygblad i ansiktet ändå.

– Det har varit så här blåsigt hela dagen, säger en besökare med frisyren i sidled.

Invånare i Lerums kommun ska klara sig i sju dagar

Det är ändå ett surr på Mjörnbotorget under lördagen. Trots allt är det glada miner och intresserade invånare som, bland annat, vill göra ett beredskapsquiz och få chans att vinna en krislåda.

ANNONS

– Meningen är också att öppna upp ögonen hos allmänheten. Att inte ta allt för givet, säger Martin Berntsson, räddningsledare vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Han syns i ett samtal med kommunens säkerhetschef, Anders Hultén, som har fått många frågor från allmänheten i dag. Den vanligaste: Var finns närmsta skyddsrum.

– Temat är sju dagar, säger Anders Hultén och fortsätter:

– Så det handlar om att sprida information till allmänheten om hur man klarar sig själv i sju dagar. Kan invånarna klara sig i sju dagar kan kommunen fokusera på andra verksamheter som skola och äldrevård.

Det finns bara en proteinkaka kvar

Dagens stora dragplåster var emellertid rottweilern Bosse, som tidigare medverkat på bild i LT. Han är känd för att delta i genomsökningarna av kommunens skolor, i jakt på gömd narkotika. Inför nyfikna åskådare visade han prov på sina talanger.

Gråbodiakonen Tina Dahllöw vill ge LT:s utsände en reflex, med en text från en känd doppsalm.

– För du vet väl om att du är värdefull, säger hon och skrattar.

Prästen Magnus Eriksson vill i stället ge LT en hjärtformad reflex – men en journalist får inte ta emot gåvor. Prästen får i stället sätta sig på huk och ge reflexen till besökaren Ebba Stååle, 3, som gärna vill ha ett hjärta.

Bland de vita tälten delas det ut många gåvor till den hugade. Frida Emanuelsson skänker vattenpåsar och Lerum energi delar ut proteinkakor och kortlekar.

Det finns bara en kaka kvar, de har varit särskilt populära i dag, intygar Lerum energi.

På torgturné i Lerums kommun

Men det finns en allvarlig baktanke med kortlekarna – att främja husfriden i ett katastrofdrabbat Lerums kommun.

– Om man är inomhus länge tillsammans kan en kortlek hjälpa till att hålla uppe stämningen, säger Jenny Nordlund, marknadschef vid Lerum energi.

Det finns också andra spel att ta till.

– Men om man är en väldigt tävlingsinriktad familj får man ta och lägga patiens själv i stället, säger Jenny Nordlund skämtsamt och skrattar.

Arrangören Frida Emanuelsson, beredskapssamordnare i Lerums kommun, är nöjd med evenemanget i sin helhet.

– Alla är så engagerade. Det kom fler besökare än jag trodde, så det är jättekul. Förra året var första gången och då var vi på Bagges torg i Lerum. Nästa år är vi i Floda, säger hon.

Drömmer om att bli polis

Kommunpolis Conny Holm syns rota i en låda medan systrarna Linnéa, 10 år, och systern Matilda, 13 år, väntar tålmodigt bakom. Till slut får de nyckelringar, pennor och tatueringar av polismannen.

Linnéa drömmer om att själv bli polis, berättar hon.

Varför?

– För jag tycker de gör ett bra jobb och jag tycker de är coola. Jag har alltid velat blir polis. Jag har träffat ganska många poliser. Förr var det alltid en polisbuss här på torget och då gick jag hit varje dag, svarar Linnéa.

Beredskapsdagen är kulmen av Beredskapsveckan, som anordnas av kommuner i Sverige på uppmaning av myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

LÄS MER:Rekordstor barnmarknad på Lerums gymnasium – köade i flera timmar

LÄS MER:Lerums kommun rustar inför kris under Beredskapsveckan

LÄS MER:Lekstorps IF anordnar sin största pingistävling någonsin

ANNONS