Beskedet om Aspen inför solhelgen: ”Välj annan sjö”

Provsvaren för Aspens vatten väntades senast under fredagen – men när en solig helg ligger runt krönet lyser de fortfarande med sin frånvaro.
Lerums kommun meddelar att beskedet kan komma när som helst, även under helgen.
– Så fort jag har fått provsvaren hör jag av mig, säger Henrik Gustafson vid Lerums kommun.

ANNONS
|

Det är en solig sommarhelg som nalkas, enligt väderleksrapporterna.

Henrik Gustafson, fritidsintendent vid Lerums kommun, har emellertid inga glädjande besked att lämna om Aspen.

– Jag har inte fått provsvaren än. Jag ringde till vår leverantör strax innan lunch och de hade inte hört något än, säger han till LT under fredagen.

Henrik Gustafson berättar att han har fått telefonsamtal från badsugna invånare efter beskedet om att sjöns vatten är otjänligt. Svaret har alltjämt blivit: att det är klokast att avstå.

– Det är inte att vi förbjuder bad, men jag hade inte gått dit med mina barn. Då kanske man får gå till Stamsjön i stället, säger han.

ANNONS

Godtog inte teori bakom förorening

Det var under måndagen som Lerums kommun meddelade förhöjda nivåer av tarmbakterier i Aspen i Lerum, och de stängde då ner den populära badplatsen.

Det var bajsbakterierna intestinala enterokocker som gav utslag på de rutinmässiga vattenkontrollerna – bakterier som finns normalt i tarmarna hos både människor och andra djur.

Föroreningen i Aspen kan ha blivit som en följd av det kraftiga regnet, det förklarade forskaren Åsa Sjöling för LT tidigare i veckan. Skyfallet har troligtvis sköljt ner stora mängder ackumulerat fågelbajs och annat otyg i sjön, menade hon.

Också Henrik Gustafson spekulerade tidigt om just fågelbajs som den möjliga orsaken. Men det föll inte i god jord hos alla Lerumsbor.

”Sämsta förklaringen. Den senaste tidens regnmängder har väl gjort att de åter igen fått släppa fram avlopp till Aspen, med det vill de kanske inte erkänna”, skrev en Lerumsbo på sociala medier.

Vatten otjänligt till provsvar har kommit

Flera LT-läsare stämde in i teorin om att kommunen själva måste ha släppt ut avloppsvatten i Aspen, så som de gjort vid andra tillfällen. Så kallad bräddning.

Det avfärdades dock av Åsa Thulin, kommunikationschef vid Lerums kommun.

– Vi har inte bräddat den här gången, i så fall talar vi om det, sade hon och fortsatte:

– Jag tror en del kommuner bräddar men inte går ut med det. Men i vårt fall rinner det ut i en populär badplats så det är jätteviktigt att informera.

Nya vattenprover togs under onsdagskvällen och svar väntades komma så tidigt som torsdag eller fredag. Så under fredagseftermiddagen hade de ännu inte kommit.

– Jag förstår att det kan klia lite kroppen nu när det ska bli bra väder i helgen. Men just nu, när du och jag pratar, är vattnet fortfarande otjänligt, konstaterar Henrik Gustafson.

Tar bort avspärrningen vid Aspen badplats

Han vill inte ge någon ny prognos för när provsvaren kan komma, utan betonar att de kan komma närsomhelst – under helgen lika väl som i början av nästa vecka.

– Jag läste att det var ett 40-tal sjöar som det var likadant för, och jag gissar att proven går till samma instans. Så det är väl många som ska testa sina badvatten, gissar jag.

Då kanske det dröjer lite extra den här gången?

– Så kan det vara.

Henrik Gustafson vill slå ett slag för kommunens övriga badplatser, som alla tio har tjänligt vatten.

Så fort vattnet får ett godkänt resultat kommer Lerums kommun att ta bort avspärrningen vid badplatsen, berättar han vidare.

– Nu är det bara att luta oss tillbaka och invänta analysrapporten.

Detta är bräddning

En bräddning är ett tillfälligt utsläpp av avloppsvatten som görs när ett ledningsnät eller ett reningsverk blir överbelastat. Det kan ske vid kraftiga regn, snösmältning eller vid höjda vattennivåer i samband med storm.

Vid dessa tillfällen kan stora mängder vatten komma in i ledningsnätet på kort tid. Vattnet tränger in via dagvattenbrunnar och dräneringsrör och via otäta rör och fogar.

Det bräddade avloppsvattnet är vid dessa tillfällen kraftigt utspätt och består till största delen av regnvatten.

Källa: NSVA.se

LÄS MER:Därför är det bajsbakterier i Aspen i Lerum

LÄS MER:Otjänligt vatten i Aspen – kommunen avråder bad

LÄS MER:Stor guide – Här kan du bada i Lerums kommun

ANNONS