Birgitta öppnar hunddagis i sitt hem i Tollered

När det blev arbetsbrist i byggbranschen bestämde sig snickaren Birgitta Grahn för att ta tillvara på sin 50-åriga erfarenhet av hundar. I augusti öppnar hon ett nytt hunddagis – i sitt eget hem.

ANNONS

En väldigt oväntad dröm. Så beskriver 53-åriga Brigitta Grahn sitt hunddagis.

– Jag har alltid sett mig som snickare, hela mitt liv. Men jag har tänkt att jag kanske inte håller att jobba som snickare tills jag är 65. Att det kanske vore bra att sluta innan krämporna kommer. Hunddagis har jag kikat på ibland, men tänkt att det är väldigt dålig ekonomi i det.

Ett samtal med en annan hunddagisägare fick henne på andra tankar – efter pandemin har dagisen blivit nerringda av hundägare som inte längre kan vara hemma med sina fyrbenta familjemedlemmar på dagarna.

– Och hon övertygade mig om det skulle passa mig jättebra efter det stressiga livet jag haft, att gå i skogen och koppla av och mysa med hundar. Det blir inte ett lika socialt liv som jag är van vid, men det kan bli skönt att trappa ner. Man får bara inte bli klassad som den här galna tanten med hundarna, säger hon med en liten grimas.

ANNONS

Uppsägning ledde till satsning

När hon sedan blev uppsagd på grund av arbetsbrist i byggbranschen bestämde sig Birgitta för att satsa. Den 15 augusti planerar hon att ta emot de första hundarna. Till skillnad från på många andra dagis ska de inte sitta i boxar – utan röra sig fritt i hennes hem.

– Om man skulle fråga mig om jag ville släppa in åtta ponnyer skulle jag säga nej, men det här är ju hemmadjur. Det är klart att det sliter, men jag har ju redan djur och märken i parketten.

Viss anpassning av hemmet kommer dock att krävas. Hunddagiset där Birgitta praktiserar sedan en tid tillbaka har gett henne många tips angående säkerheten.

– De säger att det måste vara bebissäkert hemma. Det får till exempel inte ligga sladdar på golvet. Och det var en nyhet att jag måste ha galler för fönstren. Vi vanliga hundägare tänker ju att våra hundar aldrig skulle få för sig att hoppa ut genom ett fönster, men när man har en verksamhet ställs mycket högre krav.

Öppet dygnet runt

Hundarna är välkomna såväl dag- som nattetid, och under längre perioder.

– Jag tänker söka tillstånd för 15-20 stycken, men så många kommer det aldrig någonsin att vara. Jag tänkte ha max åtta hundar på dagiset, men det kan ju någon gång trilla in tre hundar på pensionatet samtidigt.

Utöver att driva dagiset kan Birgitta tänka sig att snickra en och annan altan.

– Kanske kan de två grejerna bära upp varandra så att det funkar. Det blir ändå ett lugnare liv.

Promenerar med hela flocken

Bakom villan i Tollered tar skogen vid och här ska det både byggas en rasthage och tas långa promenader. Genom hunddagispraktiken har Birgitta fått öva på att ha flera hundar fästa i midjebältet samtidigt.

– Än så länge har de slängt till mig snälla men stora hundar, och då får man känna hur det är att ha en hel flock med sig. Jag tycker att de lyssnar bra efter en stund.

Efter att ha levt med hundar sedan 1972, då Birgittas familj köpte sin första mops, är kommunikationen dock sällan ett problem.

– Det är ju en fördel, att jag kan läsa hundar så bra nu. Jag kan nästan prata med dem.

LÄS MER:Lerums hundägare blir bönhörda – kommunen satsar på rastgårdar

LÄS MER:Hunden Balder har över 12 000 följare på Instagram

LÄS MER:Hunden Frasse försvunnen i en månad – kan ha förvildats

ANNONS