Bo kom hem till en tom altan: ”Alla våra utemöbler stulna”

Efter tre veckors semester i Fjällbacka kom Bo Törner hem till sitt hus på Lerum Andersvägen. Till hans förvåning upptäckte han att alla hans utemöbler saknades. Nu misstänker han att någon har stulit både soff- och matgrupp.
– Det är för jäkligt att folk inte kan skilja på mitt och ditt, säger Bo Törner.

ANNONS
|

När Bo Törner förra fredagen körde in på sin uppfart upptäckte han att två stolar saknades vid villans entré. Förbryllad gick han sedan runt till baksidan. Till sin bestörtning var det en tom altan som mötte honom. Kvar stod endast en grill och ett parasoll.

– Det saknas två stolar på framsidan, sex stolar, två bord och en soffa på baksidan berättar han.

Samtliga möbler är av premiummärket Grythyttan och när LT kontaktar Bo Törner sitter han och anmäler stölden till försäkringsbolaget.

– Jag har ett kvitto här på 62 000 kronor. Det är ju bra möbler, säger han.

Altanen gränsar med Nyebroparken och den grusade gångväg som går längs med dammen. Bo Törner misstänker att gärningsmännen kört upp på gångvägen med en lastbil, skåpbil eller ett större släp.

ANNONS

– Jag tror att de kört in med en bil och bara gått upp på vår gräsmatta. Och de måste ha haft en lastbil eller skåpbil, detta är stora och tunga grejer.

Funderar på att sätta upp staket

Törner har också pratat med grannarna och frågat om de sett något. Dessvärre verkar även de varit bortresta.

– Vi har en grannsamverkan här och en skylt som sitter uppe men jag vet inte om den funkar om jag ska vara ärlig. Det har varit tomt här i området, säger Bo Törner.

Kommer ni att köpa nya utemöbler?

– Jo det är klart. Vi har ju en stor altan så det måste vi göra. Men jag har funderat på om vi ska sätta upp ett staket som grannarna alternativt skaffa kedjor och låsa fast möblerna när vi åker bort. Det är för jäkligt att folk inte kan skilja på mitt och ditt.

Stölden är också polisanmäld vilket kommunpolis Conny Holm bekräftar när LT ringer upp.

– Trädgårdsmöbler, grillar, gräsklippare och den här typen av saker är rätt lätt att tillgripa, speciellt om man är bortrest. De står oftast ute och betingar ganska stora värden. Sedan tror jag också att de är relativt enkla att sälja eftersom de sällan är märkta på något sätt och det finns oändligt många säljsajter, säger Conny Holm.

Ovanligt med liknande stölder

Likt Bo tror Conny Holm att det har använts ett större fordon för att forsla bort möblerna. Han menar att det är relativt ovanligt att en så stor mängd stjäls på en och samma gång.

– Jag har inte sett att så mycket gods i denna storleken har försvunnit tidigare. Sedan var detta ganska exklusiva möbler vilket tjuven säkert känner till och allting man kan tjäna pengar på blir ett lätt byte, fortsätter Conny Holm.

Polisens generella råd till allmänheten är att göra det svårt för tjuven att genomföra stölden. Man kan antingen kedja fast sina utemöbler eller låsa in dem. Holm tipsar även om att stöldskyddsmärka sina prylar på tomten.

– Det finns både DNA-märkning och märkpennor man kan märka sina saker med. Då finns åtminstone en liten möjlighet att få tillbaka sitt gods.

Han fortsätter:

– Man kan även jobba med att öka upptäcktsrisken. Till exempel klippa ner häckar om man har skrymmande sådana eller öka belysningen med någon form av timer så att det tänder upp kvällstid. Det gör att man upplever sig upptäckt. Har man dessutom också en aktiv grannsamverkan är det jätteeffektivt ur brottsförebyggande perspektiv.

Under sommaren har Lerumspolisen inte sett en ökning av stölder från trädgårdar eller tomter i kommunen. Den senaste månaden har det inkommit tre anmälningar, enligt Conny Holm. Vidare uppmanar han alla som kan ha sett något från Lerum Andersvägen att tipsa polisen.

LÄS MER:Stöldliga kom över datorer och vattenskotrar för flera miljoner kronor – döms till fängelse

LÄS MER:Lerumsbo svingade bong mot polisen – åtalas

ANNONS