Bostadsplaner i Björboholm – kommunen utlyser tävling

Ett småhusparadis med närhet till Mjörns strand och bra kommunikationer till Gråbo centrum. Nu har byggaktörer chansen att göra verklighet av visionen för Alfreds Hage i Björboholm. Lerums kommun har utlyst en markanvisningstävling och den byggaktör som bjuder högst på marken vinner.
– Priset är viktigast! säger Siiri Engebratt, mark- och exploateringsingenjör på Lerums kommun.

ANNONS
|

Från och med 26 juni kan byggaktörer skicka in förslag på hur Alfreds Hage i Björboholm ska förvandlas till ett bostadsområde med småhus. Området på cirka 13 000 kvadratmeter är i dag ett övervuxet fält med närhet till Mjörns strand, busshållplats och centrala Gråbo.

Siiri Engebratt berättar att kommunen länge gått i tankar att sälja av marken.

– Detta uppdrag fick vi redan för ett år sedan men det har liksom legat i lä, och det var ju lite dumt för marknadsläget har ändrats sedan dess... men nu är vi i gång och enligt detaljplanen finns det möjlighet att bygga max tolv småhus, säger hon.

ANNONS

”Priset är viktigast”

Enligt områdets detaljplan från 1965 får det byggas friliggande enplansvillor med inredd vind. Bostadshusen ska sammanbyggas med uthus och får inte överstiga 150 kvadratmeter. Det finns också krav att tomtstorleken inte får vara mindre än 600 kvadratmeter. Däremot finns inte någon övre gräns för tomtens storlek.

– Förutsättningen är att anbuden inte strider mot detaljplanen. Om man hellre vill bo ute på landet och bygga hus med tomter på 1 000 kvadratmeter får de göra det. Det är upp till vinnaren att bestämma, berättar Engebratt.

Den vinnande aktören i tävlingen får själv välja upplåtelseform. Det vill säga antingen flera friköpta fastigheter med äganderätter eller en fastighet med bostadsrättslägenheter. Lerums kommun ställer inte heller några krav på gestaltning utan tävlingen avgörs genom pris.

– Vi har inte lämnat ut någon prisuppgift utan de får själva göra egen värdering och bestämma sig vad de är villiga att betala, säger Engebratt.

Siiri Engebratt, Mark- och exploateringsingenjör vid Lerums kommun.
Siiri Engebratt, Mark- och exploateringsingenjör vid Lerums kommun. Bild: Privat

Kommunen har gjort en värdering på marken. Det är dock inget som Siiri Engebratt vill kommentera mer ingående.

Hur kommer det sig att ni enbart går på pris?

– För att det är det beslutet vi har tagit. Förvaltningen ansåg att det är mest lämpligt att gå ut via tävling. Det ger oss också möjligheten att läsa av marknadens betalningsvilja.

Tävlingen avslutas i september

I tävlingens instruktioner står det att anbudet ska bestå av markpris, planerad upplåtelseform samt enklare ritning på planerad bebyggelse och fastighetsindelning.

Hur säkerställer kommunen byggprocessen om detaljplanen inte ställer krav på utseende eller genomförande?

– Kommunens bygglovsenhet kommer att bevaka att gestaltningskrav utifrån Plan- och bygglagen följs. Eftersom detaljplanen inte ställer några krav på utseende blir troligen inte krav på ett visst utseende men god bebyggd miljö behöver ändå säkerställas.

Tävlingen avslutas 8 september och då kommer de tre främsta aktörerna, med de mest lovande bidragen, fått möjlighet att revidera sina anbud. Till sist, när en vinnande aktör är vald, kommer samhällsbyggnadsnämnden och kommunfullmäktige godkänna köpeavtalet.

– Innan exploatören får tillträde till marken, ska kommunen bygga ut kommunala vatten- och avloppsledningar enligt den planerade bebyggelsen som exploatören lämnat in till anbudstävlingen, säger Siiri Engebratt.

Köpeavtalet innehåller villkor om byggnadsskyldighet. Enligt villkoret ska minst sex hus/bostäder byggas inom tre år från tillträdet till marken.

LÄS MER:Beskedet – skolan i Norra Hallsås får klartecken att byggas: ”Överkörd”

LÄS MER:Bor i festvilla från 60-talet — på 382 kvadrat

LÄS MER:Tar första steget mot Lerums nya resecentrum

ANNONS