Cykeltjuvarnas favoritställen – och hur du undviker dem

Under sommarmånaderna försvinner extra många cyklar. Lerums Tidning har fått ta del av statistik från polisen som visar hur många cyklar som stjäls, och var tjuvarna oftast slår till.
– Det är ett ganska enkelt byte. Särskilt om den är olåst eller har ett dåligt lås, säger Conny Holm, kommunpolis i Lerum.

ANNONS
|

Cykelstöld är ett de vanligaste egendomsbrotten i Sverige, och Lerum är inget undantag. Förra året anmäldes det 62 700 cyklar och elcyklar stulna i hela landet. Statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att ungefär tio procent av landets hushåll har blivit utsatta för cykelstöld.

Vanligast är cykelstölderna under sommarmånaderna. Men Conny Holm, kommunpolis i Lerum understryker att det är ett brott som förekommer under hela året. Under 2022 anmäldes det totalt 119 stölder till polisen i Lerum. Varav 23 stycken elcyklar.

Hittills har det anmälts 51 stycken stulna cyklar i Lerums kommun under 2023, var av tolv elcyklar.

ANNONS

Tittar man på samma period under 2022 anmäldes 76 cyklar stulna.

– Det ser ut som det är en viss minskning, säger Conny Holm.

Däremot kan det finnas ett mörkertal i statistiken från 2023 eftersom att många är på semester och kanske inte märkt att deras cyklar är borta än. Anmälningarna kan komma in senare i år.

Tittar man på vart det stjäls mest cyklar så är det ju några platser som sticker ut, Floda station och Aspen station är vanligast förekommande.

Conny Holm är kommunpolis i Lerum.
Conny Holm är kommunpolis i Lerum. Bild: Carina Svensson

Varför tror du stölderna har minskat från förra året?

– Det kan vara så att man är bättre på att försvåra genomförandet, sen har många stationsområdet cykelgarage och parkeringar för cyklar som gör det lite svårare och besvärligare att stjäla, säger Conny Holm.

Tågstationerna extra utsatta

– Tittar man på vart det stjäls mest cyklar så är det ju några platser som sticker ut, Floda station och Aspen station är vanligast förekommande, säger Conny Holm.

Hittills har det anmälts tre stycken cykelstölder från Floda station, jämfört med sju anmälningar från ifjol. Från Aspen station har det anmälts en stöld i år, förra året under samma period anmäldes fem cyklar stulna. Även från Lerums station och Aspedalen station har cyklar försvunnit. Under juli månad anmäldes det även en stöld på en elcykel från Stenkullen station.

Kan man känna sig trygg med att ställa cykeln på en tågstation i Lerum?

– Ja men jag tycker ändå att man ska kunna känna sig trygg med det. Om man har ett bra och godkänt lås och låser fast den enligt konstens alla regler i något fast föremål, säger Conny Holm.

Något som gjorts vid stationerna för att förhindra bland annat cykelstölder är att det satts upp övervakningskameror.

– Det kan ju också vara förebyggande tänker jag. Men också i brottsutredande perspektiv, att man kan i efterhand kan se vad som har hänt, säger Conny Holm.

Flest cyklar stjäls i Lerum som centralort. Hittills är det 30 cyklar som försvunnit därifrån. I Floda har det anmälts åtta cykelstölder, fem i Gråbo, två i Stenkullen, en i Sjövik och en i Norsesund. Från Tollered har det inte inkommit någon anmälan om cykelstöld i år.

Ungefär en procent av alla cykelstölder på nationellt plan slutar med att man kan lagföra gärningsmannen. De få som blev faktiskt klarnades upp handlade uteslutande om elcyklar.

– Det är ett ganska svårutrett brott om man inte vid anmälningstillfället vet vem som stulit cykeln, säger Conny Holm, kommunpolis i Lerum.

Man ska bedöma situationen, inte personen.

”Kan bli en dyr affär”

Många av de cyklar som stjäls säljs vidare på andrahandsmarknaden.

– En elcykel är det stora värden i, och de går nog ganska enkelt att avyttra på köp- och säljsajter, säger Conny Holm.

Det är därför viktigt att vara noggrann när man handlar med begagnade varor. Som köpare har man en undersökningsplikt och kan göra sig skyldig till brott om man handlar med stöldgods.

– Det kan bli en dyr affär, man kan bli av med varan som man köpt, men även riskera böter eller fängelse, säger Conny Holm.

Det är viktigt att lita på sin magkänsla när man handlar begagnat. Som kund kan du begära att få se kvitton och be om att få se legitimation på säljaren. En affär som verkar för bra för att vara sann är ofta det.

– Man ska bedöma situationen, inte personen, en säljare kan vara hur trevlig som helst men det finns tillfällen att misstänka att allt i går rätt till, till exempel om säljaren har orimligt bråttom eller inte vill visa var denne bor, säger han.

Man hade önskat att allt kunde vara olåst och öppet.

Går att undvika

Det finns flera sätt att undvika stöld. Det vanligaste sättet som tjuvarna angriper cyklarna är genom att klippa eller såga upp lås. Står cykeln obevakad och olåst är den ett lätt byte.

– Jag tycker att man ska ha bra och godkända lås, ett bygellås klipper man inte upp på samma sätt, och kanske att man har ett ytterligare lås, säger Conny Holm.

Det bästa sättet att låsa fast cykeln på är via ramen. Att överlag försvåra för tjuven att ta med sig cykeln är grundläggande.

– Man hade önskat att allt kunde vara olåst och öppet, men gör man det här till en vana så blir det inte särskilt jobbigt, det tar ju inte så lång tid att sätta fast sin cykel, säger Conny Holm.

Det bästa sättet att låsa fast cykeln på är via ramen.
Det bästa sättet att låsa fast cykeln på är via ramen. Bild: Nanna Stenhede

Fler tips från Conny Holm för att undvika cykeltjuvar

  • Märk cykeln så att den går att identifiera. Man kan till exempel DNA-märka sin cykel.
  • Dokumentera cykelns RAM-nummer.
  • Har man en elcykel så ska man alltid ta med batteri och display, alternativt ha en kodad nyckel.
  • Har man en finare cykel kan man skaffa sig en försäkring.
  • Via polisens hemsida kan man fylla i uppgifter om sin cykel och lägga in bilder i ett dokument så man lättare kan hitta den. Dokumentet heter ”min cykel”.
  • Lås in och låst fast cykeln, även om den står på din egen tomt.
  • Ska man vara borta en längre tid kan man med fördel ta med sig sadeln. Det blir lite svårare och mer obekvämt att cykla på.
  • Ställ cykeln där det finns kameraövervakning och folk i närheten.
ANNONS