David drabbades av dykarsjuka: ”Jag vill tacka alla som hjälpte mig”

Efter ett dyk i Gullmarsfjorden drabbades David Kleppenes, 40, från Lerum plötsligt av stickningar i armarna och svårigheter att greppa ratten i bilen. Tio minuter senare var han i en ambulans som rusade mot tryckkammaren.
– Jag vill tacka alla som var med när det hände, på en och en halvtimme var jag på Östra sjukhuset och det är ju nästan 12 mil de körde, säger han.

ANNONS
|

Det var en solig kväll i maj med nästan inga moln på himlen. Två dykare gick ner i Gullmarsfjorden vars vatten var idylliskt stillsamt. Dykarna kom ner på runt 27 meters djup och var sedan på väg upp igen när det som inte fick hända skedde. David Kleppenes höll på att få slut på luft, 17 meter under ytan.

– Jag märkte att det började ta slut på min första flaska men när jag skulle byta till min extraflaska fick jag ingen luft av den. I den första flaskan var det såpass lite luft kvar att jag måste fylla västen för annars hade jag inte kunnat flyta upp, berättar han.

ANNONS

David valde därför att göra en direktuppstigning från 17 meters djup, vilket innebär att man utan att stanna flyter upp till ytan. För dykarens säkerhet ska man från lägre djup alltid ta det långsamt på vägen upp och ta flera pauser, för att kroppen ska vänja sig vid det minskande trycket.

– När jag kom upp till ytan var jag stressad, men snart kom min dykkompis upp till ytan och frågade vad som hade hänt. Jag berättade att jag gjort en direktuppstigning men att allt gått bra. Vi simmade in och bytte om. Alltså allt var helt normalt, förklarar han.

Dykkompisen åkte sedan hem. David satte sig i bilen och åkte mot Dyk-Leif, vilket är ett dykcenter i Hamburgsund. Det var tänkt att han skulle åka dit och lämna dykutrustningen.

– Innan jag började svänga av mot Hamburgsund kände jag domningar i händerna. Jag hade svårt att krama ratten och kände stickningar. Jag ringde till Anders som har Dyk-Leif som sa ”du måste ringa 112 direkt”, berättar David.

Men efter samtalet blev Anders orolig och försökte få tag på David för att ta reda på var han befann sig. Men då han satt i telefon med larmcentralen kunde han inte svara.

– Jag lyckades faktiskt skicka ett SMS till Anders. Jag skulle ha skrivit ”Kville kyrka” men det blev Kville och någonting jättekonstigt istället men de fattade till slut var jag var, säger han.

En av Dyk-Leifs anställda åkte till David med syrgastuber och kom fram till honom ungefär samtidigt som ambulansen. Snabbt stuvades han in i och fick andas syrgas hela vägen ner till Östra sjukhuset i Göteborg.

Behandling i tryckkammare

Idag finns den närmaste tryckkammaren på västkusten på Östra sjukhuset i Göteborg. Det var hit som David togs.

– Jag minns hur de berättade i ambulansen: ”När vi kommer fram till akuten kommer det vara ett helt team”. Det var säkert 10–15 personer som arbetade och det gick snabbt, säger han.

Han fick ligga i tryckkammaren i fyra timmar för att sedan få komma ut och göra tester.

– Jag träffade min läkare som märkte att det inte var helt hundra fortfarande. Hon beslutade att jag skulle in i tryckkammaren igen, säger han. Han fick vara i tryckkammaren ytterligare två timmar, efter det kunde han bli utskriven.

Han berättar om hur han mår idag:

– Fysiskt mår jag bra men psykiskt mår jag inte bra. Jag var hos en kompis och när vi satt ute hamnade jag i chocktillstånd och hyperventilerade och kallsvettades. Det kommer nog vara så en bra bit framöver, säger han.

Men David vill tacka alla som hjälpte honom i ambulansen och på sjukhuset.

– Jag vill tacka Anders, Viktoria och Roger på Dyk-Leif och all involverad personal som var med när det hände, på en och en halvtimme var jag på Östra och det är ju nästan 12 mil de körde, säger han.

Trots att dykarsjuka är ovanligt kan även vana dykare kan drabbas, David har gjort cirka 2600 dyk sedan han började med det 1998. Känner man symtomen på dykarsjuka efter ett djupvattensdyk ska man omedelbart larma 112.

Dykarsjuka

Dykarsjuka, eller tryckfallssjuka som det också kallas, är ett tillstånd som sker i kroppen när bubblor av gas, oftast kväve, bildas. Som namnet antyder är den vanligaste anledningen bakom sjukdomen att en dykare har gjort en för snabb uppstigning från djupt vatten. När trycket sjunker för snabbt gör det att kroppen inte kan släppa ut gaserna genom utandningsluften vilket gör att bubblor fastnar inne i kroppen istället.

För att behandla dykarsjuka används ren syrgas och i svårare fall skickas patienten till en tryckfallskammare. I Sverige finns tryckkammare bara på fyra orter. Uddevalla brukade ha en tryckkammare, men den lades ner förra året.

Behandligen i tryckkammaren går till så sätt att det höga trycket i kammaren som sedan långsamt sjunker gör att kroppen kan eliminera trycket och andas ut kvävet.

Sahlgrenska brukar få in mellan 3-6 fall per år som behöver behandlas i tryckkammaren.

Symtom på dykarsjuka:

Dykarloppor – krypningar/stickningar i huden, till exempel på underarmarna.

Marmoreringar – blåröda hudmissfärgningar blandade med bleka områden

Ledsmärtor

Svårare symtom kan handla om andnöd, ont i bröstet, hosta - vilket i sin tur kan leda till medvetslöshet. I värsta fall kan dykarsjuka vara dödligt.

ANNONS