Idus förlag ger ut sin andra bok där svenska barn välkomnar flyktingar. Från vänster: Anna Lolax, grafisk formgivare, Åsa Norén, säljansvarig, Ulrika Slottner, förläggare.
Idus förlag ger ut sin andra bok där svenska barn välkomnar flyktingar. Från vänster: Anna Lolax, grafisk formgivare, Åsa Norén, säljansvarig, Ulrika Slottner, förläggare. Bild: Daniel Elfvelin

De lyfter fram barnens röst om ukrainska flyktingar

Under det senaste året har rapporteringen om kriget i Ukraina varit massivt. Men Idus förlag ser en grupp som inte hörs i bruset – i boken ”Välkommen, från barn till barn” förmedlas elevernas röster från skolor runtom i landet.

ANNONS
|

En kort tid efter Rysslands invasion av Ukraina började flyktingar anlända till Sverige. Idus förlag i Lerum utlyste då en tävling för att låta barnen i landets skolor komma till tals genom egna texter och bilder. Ett urval av elevernas bidrag publiceras nu i ”Välkommen, från barn till barn”.

– Barnens röst hörs så sällan, det är vuxna som tycker och tänker många gånger. Vi tror att det är ett stort värde, både för barnen som välkomnar och för de barn som kommer, säger Ulrika Slottner, förläggare.

Boken är en uppföljning till ”Barn välkomnar barn”, som gavs ut 2016 i samband med den senaste stora flyktingvågen.

ANNONS

Hälsa inte som en tiger

”Man ska hälsa snällt som en kattunge inte som en tiger”, tycker till exempel Ella, 5 år, från Partille.

– Det har varit kul att göra det här igen. Boken är viktig i sig, men det som den också lett till, som är minst lika viktigt, är alla diskussioner som uppstår när barnen skickar in sina bidrag och de kan ha det här som tema. Och det har funnits klassrum där det redan funnits någon nyanländ som känt sig mer inkluderad, säger Ulrika Slottner.

Boken finns ute till försäljning sedan förra veckan och Lerumsförlaget hoppas att den köps in av många bibliotek. Den har även delats ut till de deltagande klasserna.

– Det är fantastiska tankar barnen delar med sig av, några av dikterna smälter man av, de är så fina att man blir gråtfärdig. De har verkligen tänkt till och det är så fint att få sprida de här orden, säger Åsa Norén, säljansvarig.

ANNONS