De tar över Hagströms lanthandel i Sjövik

Nu har den anrika lanthandeln i Sjövik fått nya ägare. Tar över gör Nellie och Tommy Nilsson, som driver Nellie's café & diner i samma byggnad. De planerar att låta den populära butiken leva vidare.
– Gör vi förändringar, blir det förbättringar, säger Nellie Nilsson.

ANNONS

För fem år sedan köpte Sjöviksparet Nellie och Tommy Nilsson fastigheten där Hagströms lanthandel huserat sedan 1905. Efter en omfattande renovering kunde de ifjol slå upp portarna till amerikansk- och retroinspirerade restaurangen Nellie´s diner på övervåningen.

Nu tar paret även över lanthandeln, från Kicki Hagman och Magnus Radix som drivit butiken de senaste tio åren.

– De tyckte nog att det kändes ganska naturligt att vi tar över eftersom vi ändå springer runt här hela tiden. Vi har ju renoverat överallt i ett par års tid. Sedan vet de att min passion är mat och råvaror, säger Nellie Nilsson.

Gör soppa på resterna

Att få ge sig in i handelsbranschen ser hon också som en ny, spännande utmaning.

ANNONS

– Det är ju det vi drivs av, utmaningarna.

Det finns även flera synergieffekter med att inneha både restaurangen och butiken, förklarar Nellie. Den personal som är hågad kan få timmar på båda ställena, och såväl inköp som avfall kan samordnas.

– Vi jobbar väldigt mycket med no waste (inget slöseri, reds. anmärkning). Köket tar vara på varenda liten kant på tomaten. Det mesta åker ner i en soppa. Och i affären kommer det finnas sånt som inte kan säljas till kund, men vi kan fortfarande koka ner det i en paj. Vi kan göra sylt och ha i vår glass, eller i en fruktpaj. Det blir win-win, när vi gör allt.

Satsar på hembakt bröd

Några omvälvande förändringar av sortimentet, inredningen eller öppettiderna i lanthandeln är inte planerat i dagsläget.

– Gör vi förändringar, blir det förbättringar. Det blir inte sämre. Det finns mycket artiklar här, det finns allt och lite till, och det ska vi fortsätta med.

Framöver vill Nellie Nilsson dock utöka delikatessdisken, få in fler lokala råvaror och få ut sina egna produkter i butiken.

– Framförallt är tanken att vi ska producera eget bröd. Men jag behöver ha lite mer backup i bageriet innan vi ger oss in i det.

Idag har butiken paketutlämning för Postnord, och även den finns en förhoppning om att kunna utöka.

– Vi skulle vilja få hit DHL och Schenker. Det är inte säkert vi lyckas med, men vi ska försöka.

Hur välbesökt är lanthandeln?

– Mycket, folk som bor här är väldigt måna om den.

Hagströms lanthandel

1905 startades lanthandeln på Östadsvägen 367 i Sjövik av AG Carlsson. 1919 tog David Carlsson över. Nästa ägare blev Stig Hagström, och sedermera sonen Janne, och det var med Hagströmarna som affären fick sitt nuvarande namn.

De senaste tio åren har butiken drivits av Kicki Hagman, som dessförinnan var anställd i många år. Nu tar Nellie och Tommy Nilsson, som äger fastigheten sedan 2018, över.

LÄS MER:På klostret får både kvinnor och youtubern Mauri hjälp

LÄS MER:Här kan det bli nya kolonilotter i Lerums kommun

LÄS MER:Lerums fotbollstalanger ger järnet innan midsommar

ANNONS