Erik ska skämta sig till titeln som svensk mästare

Han är bäst på ordvitsar i Göteborg. Men om Lerumsbon Erik M Martinsson ska ta hem mästartiteln på SM måste han flörta med stockholmarna.

ANNONS
|

För nionde året har en Göteborgsmästare i ordvitsar utsetts. Valet föll på Lerumsbon Erik M Martinsson, som även tog hem tävlingen 2017.

– Det känns såklart fantastiskt. Det är ett smalt intresse man har, men samtidigt är det väldigt kreativt och något man kan jobba med hela året. Det är kul att få ett utrymme att visa upp det, säger han.

Tävlingen, som är en deltävling i SM, består av tre ronder. I den första får varje tävlande framföra förberedda vitsar under två minuter.

– Jag gillar första ronden bäst, för jag gillar att bygga vitsarna på ett kvalitetsmässigt sätt, säger Erik Martinsson.

ANNONS

Improviserar i andra ronden

Sedan röstar publiken. Fyra favoriter går vidare till rond två, där de tävlande på stående fot turas om att dra vitsar utifrån en bild.

– Det kan vara en bild på ett stökigt garage till exempel, och så får du dra en vits utifrån det du ser på bilden. Kanske dra en vits med en skiftnyckel.

Har det hänt att du inte kommit på någonting?

– Många gånger. Då börjar publiken bua. Det är så man åker ut.

De två bästa möts sedan i en final där ännu fler bilder visas. Den här gången blev det alltså Erik Martinsson som gick segrande ur duellen. Vinsten i Göteborg innebär att han går vidare till SM-finalen som hålls i Stockholm den 30 april.

Hur laddar man inför ett mästerskap i ordvitsar?

– Jag får skriva om lite vitsar för att anpassa dem till Stockholmspubliken och samtidigt hålla ögonen och öronen öppna för vad som händer i omvärlden. Jag drar inte lika många vitsar som har anknytning till Göteborg, utan man får flörta lite med stockholmarna.

Erik bjuder till exempel på en om duon Samir och Viktors låt om att bada nakna på Sergels torg.

– Jag tycker låten är väldigt dålig, konstigt att den kom med på plattan.

– Jag är väldigt nöjd med den, säger han och skrattar.

Satsar på vinst i SM

I SM har Erik deltagit sju gånger, hittills med en tredjeplats som bästa resultat. Den här gången siktar han på att vinna.

– Det gör jag varje år egentligen, haha.

Ordvitsarna brukar han först testa på sin svåger, eller sambon och kollegorna – med blandat resultat.

– Det är det som är lite skönt med ordvitsar. Om du drar en vits och folk skrattar åt den, så är det roligt. Blir folk irriterande över den, är det också lika roligt för mig som dragit den, så man vinner i vilket fall.

LÄS MER:SVT:s nya tv-serie spelas in runtom i Lerum

LÄS MER:Giovanni Nicoletti vill sätta Aludden i Lerum på kartan – med stora parkkonserter

LÄS MER:Jennifer Brown tillbaka på scen – gästar Lerum

ANNONS