Eva Cinthio prisas – spelar klassisk musik för äldre

I omkring 15 år har Lerumsbon Eva Cinthio besökt äldreboenden i Lerums kommun och spelat upp klassisk musik. För tre år sedan utsågs hon till årets eldsjäl av landshövdingen – nu får hon årets kulturpris i Lerums kommun.
– Jag har aldrig blivit så överraskad i hela mitt liv, säger Eva Cinthio.

ANNONS

Wolfgang Amadeus Mozart är Eva Cinthios favoritkompositör. Men när LT besöker Lerumsbon, som just fått reda på att hon ska ta emot kommunens kulturpris, är det ”Air” av Johann Sebastian Bach som spelas i högtalarna.

– Kan du tänka dig? Jag har aldrig blivit så överraskad i mitt liv! Vem går och tror det när man arbetar som volontär? Men det är jätteroligt faktiskt. Jag är så stolt så att jag håller på att spricka, säger Eva Cinthio om beskedet.

I omkring 15 år har hon varit volontär på äldreboenden i Lerums kommun, där hon arrangerat lyssning på klassisk musik och delat med sig av fakta och anekdoter om de olika kompositörerna och verken.

ANNONS

Belönas med prissumma

Sedan hon fyllde 80 år i fjol har hon hållit sig till Höjdenhemmet i Lerum.

– Det är så roligt. Och de tömmer varenda avdelning, de tycker det är så skoj. Inte bara för musiken, utan kanske mest för att få höra lite småskvaller om Mozart och så, säger Eva Cintho.

Det är inte bara konceptet som är unikt. Hon använder fortfarande sina cd-skivor framför de moderna strömningstjänsterna.

– I julklapp fick jag en gång en Spotifyhögtalare och ett abonnemang på ett halvår och då spelade jag därifrån. Men jag tyckte det var dyrt för en pensionär, säger hon.

Eva Cinthio får en prissumma på 25 000 kronor tillsammans med utmärkelsen. Prisutdelningen äger rum på Dergårdsteatern i Lerum, den 27 november, i samband med en konsert.

Fick diplom av landshövdingen

I motiveringen, som går att läsa på Lerums kommuns hemsida, beskrivs Eva Cinthios långvariga gärning och tillvägagångssätt.

”Denna insats är mycket uppskattad och leder till guldkant i livet hos såväl de äldre som deras anhöriga och personal på de olika platserna”, står det i motiveringen.

Så fortsätter den:

”Evas gärning når en grupp som har begränsade möjligheter att uppleva kultur på egen hand, därför är den av särskilt stor betydelse. Eva visar – inte minst – att volontärskapet är en meningsskapande, viktig sten i samhällsbygget.”

För tre år sedan utsågs Eva Cinthio till årets eldsjäl av länsstyrelsen och fick då diplom av landshövdingen, berättar hon.

Vincent Nordgren (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, hyllar Eva Cinthio.

”I tider av oro och osäkerhet är det viktigt att vi lyfter enskilda personers fantastiska insatser för att glädja andra människor i vardagen och skapa ett meningsfullt sammanhang och en värmande gemenskap. Eva är en mycket värdig vinnare”, skriver han på kommunens hemsida.

LÄS MER:Stort träd föll över förskolas gård i Öxeryd

LÄS MER:Lerums kommun väntas göra ett stort överskott

LÄS MER:Efter inbrott i Lerum – polisen manar till vaksamhet

ANNONS