Bilden är en genrebild av en a-traktor och är inte av samma modell som var aktuell i rättsfallet.
Bilden är en genrebild av en a-traktor och är inte av samma modell som var aktuell i rättsfallet. Bild: Christer Olofsson

Flicka körde på skolkamrat med a-traktor – döms

En flicka i 15-årsåldern döms för att ha kört på en annan flicka med a-traktor tidigare i år. Åklagaren menar att flickan bakom ratten begick gärningen med uppsåt, efter en tidigare konflikt med skolkamraten. Men tingsrätten tycker inte att bevisföringen är tillräcklig.

ANNONS
LocationLerum|
|

Det var under torsdagen den 13 april i år som en flicka i 15-årsåldern blev påkörd av en a-traktor, när hon var på promenad med en vän på en väg i Lerums kommun.

I polisförhör berättar flickan att hon försökte hoppa undan från den anstormande a-traktorn, men ändå slog axeln i backspegeln och huvudet i höger sida av vindrutan. Skadorna bekräftas av utdrag ur sjukjournalen.

Både den påkörda flickan och promenadvännen uppfattade det som att a-traktorn tog sikte mot dem.

– Hon svängde mot oss. Jag försökte kasta mig åt sidan men bilen träffade mig på huvudet och axeln, säger flickan i förhör.

ANNONS

När chocken började avta kom smärtan, menar hon.

– Efter typ tre minuter började det verka. När vi kom till bron blev det värre, jag började må illa och smärtan pulserade i axeln och huvudet. Då ringde jag min pappa som sa att vi skulle ringa sjukvård och polis.

Uppsåt kan inte bevisas

Den påkörda flickan kände genast igen föraren av a-traktorn som en skolkamrat, som hon tidigare hade haft en konflikt med. Också promenadkompisen identifierade föraren som samma person.

Nu döms föraren – en jämngammal flicka – för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Åklagaren yrkade inledningsvis på att flickan bakom ratten hade begått gärningen med flit, och skulle fällas för misshandel. Alingsås tingsrätt bedömer emellertid att bevisningen inte räcker till för det.

”Tingsrätten gör dock bedömningen att NN inte kan undgå ansvar för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada då hon allvarligt brustit i den uppmärksamhet och försiktighet som med hänsyn till omständigheterna krävts för att minska riskerna för en trafikolycka.”

Flera personer satt i a-traktorn

Den dömda flickan menar att hon väjde undan för en moped vid tillfället, och kom då nära skolkamraterna som gick vid sidan av vägen. Men hon ska inte ha kört på dem, menar hon.

Men det satt också två andra flickor som passagerare i a-traktorn, det framgår av förundersökningsprotokollet. Promenadvännen menar att flickorna i a-traktorn skrattade när den hade kört på sin skolkamrat och de körde sedan vidare.

I polisförhör säger en av passagerarna:

– Vi blev nog ganska chockade allihop. Jag hörde en smäll men jag såg inte vad som hände. NN (föraren) sa nåt om att ”jag tror att hon slog huvudet i backspegeln” eller ”jag träffade henne med backspegeln”.

Bevis från sociala medier

Passageraren berättar också att hon såg den påkörda skolkamraten sitta ner och hålla sig för huvudet efter krocken.

En del av bevisningen i rättsmålet har bestått av chatthistorik från appen Snapchat, där den påkörda flickan fått meddelanden efter krocken, som av allt att döma kommer från flickan bakom ratten.

”Kanske ska kolla när man gå på vägen”, står det i ett meddelande, med förarens namn som undertecknad.

En annan person har skrivit:

”Akta så hon inte kör på dig”, följt av en dödskalle-emoji.

Påföljden för flickan bakom ratten påverkas av hennes ringa ålder, framhåller domen. Hon ska betala skadestånd på 1 400 kronor till den påkörda skolkamraten och 1 000 kronor till brottsofferfonden.

Den påkörda flickan bedöms ha drabbats av en muskelskada i axeln samt trolig hjärnskakning i samband med olyckan.

LÄS MER:Man knivskars i Floda – gick in på Ica för hjälp

LÄS MER:Knarkhund gjorde fynd på Lerums gymnasium – vitt pulver var medicin

LÄS MER:Flera såg dödliga mc-kraschen i Lerum – polisen startar utredning

ANNONS