Forna campingen har växt igen – nytt försök från kommunen

Området där Aspen camping tidigare låg har lämnats åt sitt öde i fyra år. Nu söker Lerums kommun åter igen någon som vill driva en camping där.
– I dagsläget så har det litegrann blivit en väldigt stor hundrastgård, säger Viktor Lundblad, kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

När man kör upp till området som tidigare vart Aspen Camping möts man av stenar som blockerar vägen, bilen parkeras utanför. En kvinna är på promenad med sin golden retriver.

Det är ett vackert område, en stor äng där sjön ligger nedanför. Vid sjön kan man skymta resterna av en strand, där ligger en sliten brygga och två bortglömda båtar. Längst ner vid stranden kan man skymta ett tält och några cyklar. En man är på väg till sjön, han berättar att han och en kompis campar där.

– Vi har fiskat, vi fick en gös, det är inte helt vanligt här, säger mannen.

ANNONS

För fyra år sedan var detta hela syftet med platsen.

Vill väcka liv i platsen

Det som finns kvar av Aspen camping är några grusvägar. Lite bråte ligger i hörnen. En dammsugare, en gammal grill och lite pressningar. Elskåp och rör finns utplacerade lite överallt på området. Annars är det inte mycket som vittnar om att det tidigare bedrivits campingverksamhet.

Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande vill väcka liv i platsen igen

– Jag har haft väldigt bra diskussioner med många aktörer i Lerums kommun som har diverse olika idéer på den marken. I dagsläget så har det litegrann blivit en väldigt stor hundrastgård, säger han.

Viktor Lundblad, kommunalråd i Lerum.
Viktor Lundblad, kommunalråd i Lerum. Bild: Tobias Kjellberg

Ingen ville satsa

Det är kommunen som äger marken, de är fortfarande intresserade av att hyra ut den till en företagare som vill driva campingverksamhet. Redan när kontraktet med de tidigare aktörerna, Aspen Camping AB gick ut 2019 ville kommunen hitta en ny företagare som kunde driva campingen. De tidigare aktörerna hade då drivit campingen där i över 25 år.

Men de gick bet, ingen ville satsa. Kommunen ställde krav på att inga husvagnar skulle få vinterförvaras på området. Eftersom de inte ville inte att någon skulle kunna bli en så kallad ”långliggare” på campingen. Dessutom ville kommunen att campingen skulle hålla en hög standard. Minst fyrstjärnig.

Aspen Camping AB kallade kontraktet ”ett slavkontrakt som ingen arrendator skulle kunna godta”. De ville istället köpa marken men fick kalla handen. Kommunen ville ha fortsatt kontroll över marken.

Dåvarande näringslivschef Åsa Qvist Ek intervjuades i Lerums Tidning år 2021 och fick då frågan; ”När kastar ni in handduken?

– Vi kommer att jobba med detta under hösten och kommer vi inte få någon positiv respons kommer vi att försöka hitta ett annat användningsområde, och det blir först till våren 2022, sade hon då.

Men ingenting har hänt och har marken är i nuläget en stor övervuxen äng. Ett populärt ställe att rasta sina hundar på i och med närheten till Aspen, och avskildheten.

Tidigare har det pratats om att använda området som rekreationspark för det planerade bostadsområdet Aspen Strand. Eller anlägga en ”riktig” hundrastgård, vilket kommunen sa nej till.

Omtag

Kommunalrådet Viktor Lundblad (M) har framtidstro och vill se en ny camping i området så snart som möjligt. Nu söker kommunen åter igen någon som vill driva campingverksamhet.

– Vi ska skicka ut ett så kallat ”request for interest” (RFI) från kommunen till marknaden för att identifiera hur många aktörer som hade velat driva den här campingverksamheten. Vad har de för idéer? Vad ser de för potential?, säger han.

Det kan handla om allt från ställplatser för husvagnar till stugby eller tältcamping. Kommunen är öppen för förslag. Förfrågan till aktörer om att driva campingverksamhet vid Aspen kommer att skickas ut efter sommaren.

– Vi som kommun behöver skapa ett arrendeavtal som är långsiktigt. Så man har tid att göra de investeringar som behövs för att få sin verksamhet att fungera, säger Viktor Lundblad.

Vad gör ni annorlunda vid andra försöket?

– Man scannade inte av marknaden 2021 för att se vad som var tänkbart möjligt. Utan gick ut med ett förslag om ett arrende på kortare tid. Och det går ju inte att få in lönsamhet i en verksamhet med alla nödvändiga investeringar och liknande på kort tid.

Han fortsätter,

– Där tror jag att problemet har varit att man från vår sida, kommunens sida, inte har lyssnat av olika typer av verksamheter i kommunen. Alltså företagarna. Man har gått ut med en bestämd uppfattning av vad det ska vara. Och vad det är för typ av camping det ska vara, säger Viktor Lundblad.

Är det ekonomiskt hållbart att driva en camping i Lerum?

– Det hoppas jag och det tror jag. Där tror jag att vi som kommun behöver skapa de förutsättningarna. Då är det ännu en gång den här långsiktigheten som behövs.

Oppositionen: ”Under ordnade former”

Anette Holgersson, (V) är oppositionsråd i Lerum. Hon har inte hört något om förslaget tidigare men är positiv till idén.

Anette Holgersson (V), oppositionsråd.
Anette Holgersson (V), oppositionsråd. Bild: Carina Svensson

– Finns det ett intresse att driva en camping har vi inget emot det, men det ska vara under ordnade former. Problemet som var tidigare med campingen var att folk folkbokförde sig där. Och man ska inte vara folkbokförd på en campingplats, säger hon.

Hon fortsätter,

– Det blir inte bra när man har en campingplats som permanent boende, det är inte så samhällsstrukturerna ser ut precis.

Framtiden för camping vid Aspen

När de nu söker intressenter till campingen är kommunen mer öppna med vad för typ av verksamhet som ska drivas där. Men vissa krav finns det fortfarande.

– Vi får inte hamna i en situation där människor bor där permanent. Det har vi sett att det har varit tidigare vilket var en av anledningarna till varför den förra campingen lades ner. Där får vi inte hamna igen, säger Lundblad.

Fyra år har gått sedan någon campingen försvann. 2021 misslyckades kommunen med att hitta nya intressenter. Men Viktor Lundblad är hoppfull.

Han drömmer om en camping i Lerum redan nästa sommar.

LÄS MER:Glädjebeskedet från kommunen: ”Det går bra att bada i Aspen”

LÄS MER:Surfare på sjön Aspen i Lerum vinkade till land – skapade pådrag

LÄS MER:Lerums hundägare blir bönhörda – kommunen satsar på rastgårdar

ANNONS