Natten till den 20 januari larmades räddningstjänst om en brand på Bråtastugans förskola.
Natten till den 20 januari larmades räddningstjänst om en brand på Bråtastugans förskola. Bild: Privat

Förskolebarn flyttas runt efter brand - föräldrar kritiska

Efter en mindre brand på Bråtastugans förskola i januari blev lokalerna rökskadade. Sedan dess har barnen fått flytta mellan tillfälliga lokaler – tre gånger.
– Var finns kommunens beredskap, undrar vårdnadshavaren Rebecka Sandevärn.

ANNONS

Natten till den 20 januari fick räddningstjänsten ett automatiskt brandlarm från Bråtastugans förskola i Lerum. Orsaken visade sig vara rökutveckling i ett överhettat fläktaggregat. Förskolan klarade sig, men hela byggnaden rökskadades.

Barnen på de två avdelningarna inkvarterades först på närliggande förskolan Hulantäppan.

– Våra barn, nästan 40 stycken, trängdes ihop på en avdelning där. Och den avdelningen har fått slås samman med de andra på Hulantäppan. Så det har ju påverkat deras verksamhet med, berättar Rebecka Sandevärn, som har två barn på Bråtastugans förskola.

Flyttat tre gånger

Veckan efter fick 23 av de äldre barnen låna lokaler av Aspenkyrkan, en lösning som pedagogerna och förskolechefen själva ordnade.

ANNONS

– De har slitit häcken av sig. Det känns inte riktigt som de fått stöd från kommunen, utan som de fått lösa situationen själva, och det har inte varit bra. De ska inte behöva slita med det här, de har ju fullt upp bara med att ta hand om våra barn, säger Rebecka Sandevärn.

Förra måndagen fick barnen återvända till Bråtastugan, för att en dag senare evakueras igen, då röklukten kvarstod. Vid några tillfällen har flera föräldrar hållit sina barn hemma för att avlasta pedagogerna och minska trängseln i de tillfälliga lokalerna.

De yngre barnen är fortfarande kvar på Hulantäppan. De äldre barnen är nu inhysta på Hulanskolans fritids, som i sin tur har fått flytta sin verksamhet. Lokalerna är inte anpassade för mindre barn, påpekar Rebecka Sandevärn.

– Det är inget barnlås på dörren, och det finns en bilväg utanför.

De senaste veckorna har varit tuffa för både de anställda och berörda familjer, medger förskolechefen Helena Beligiannis-Fanias.

– Samtidigt börjar det så smått att landa, vi börjar hitta rutiner i det jobbiga. Men det är långt kvar innan det blir bra på riktigt, säger hon.

Vad har varit den största utmaningen?

– Att hitta lokaler att vara i.

Kommunen borde ha bättre beredskap för den här typen av händelser, anser Rebecka Sandevärn.

– Hela alltet kunde ju ha brunnit ner. Vad hade hänt då, med lokalfrågan?

”Vi hanterar situationen”

Solveig Knutsson, verksamhetschef för kommunens förskolor, beklagar situationen.

– Det har varit en jättesvår situation för både vårdnadshavare och pedagoger, som har gjort ett fantastiskt jobb. Det är fullt förståeligt att de tycker att det här har varit besvärligt.

Är det rimligt att förskolebarn ska behöva byta lokaler tre gånger på tre veckor?

– Det är absolut inte önskvärt.

Att barnen ändå fått göra det, beror delvis på att man först trodde att de skulle kunna återvända till Bråtastugan i förra veckan, menar Solveig Knutsson.

Förskolans anställda har fått hjälpa till att hitta tillfälliga lokaler, är det verkligen deras ansvar?

– Nej, men i alla såna här situationer försöker vi hitta så bra möjligheter som möjligt, och då kan det vara någon som har en bra idé.

Vad har kommunen för beredskap i händelse av till exempel bränder?

– I sektor utbildning har vi en beredskap i det att vi hanterar situationen och i verksamheten använder oss av befintliga lokaler.

Men de är ju upptagna av andra verksamheter?

– Att använda de lokaler vi har, är det vi som verksamhet kan göra.

Tidigare i veckan såg det ut som att de äldre barnen återigen skulle få flytta tillbaka till Bråtastugan under veckan, men nu har återflytten skjutits upp.

– Det luktar fortfarande rök, så vi måste avvakta, säger Helena Beligiannis-Fanias.

Många av barnens tillhörigheter rökskadades, och flera familjer har fått slänga såväl ytterkläder som snuttefiltar.
Många av barnens tillhörigheter rökskadades, och flera familjer har fått slänga såväl ytterkläder som snuttefiltar. Bild: Privat
ANNONS