Fotografier av ikonisk fotograf visas i Lerum

Lars Tunbjörks foton finns utställda på museum runt om i världen och säljs bland annat på Bukowskis. Nu har Lerumsborna chans att se hans fotografier på hemmaplan.

ANNONS

Lars Tunbjörk, född 1956 och död 2015, är en av Sveriges mest internationellt kända fotografer. Han växte upp i Borås och inledde sin karriär som pressfotograf på Borås Tidning. Därefter gjorde han sig ett namn som fotograf. Det internationella genombrottet kom 1993 med fotoboken Landet utom sig som presenterade Sverige och svenskarna med en unik skarpsynthet och underfundighet. Sedan dess har det blivit en rad böcker och många utställningar i Sverige och utomlands.

Hans Bilder från Sverige visades först på Hasselbladcenter i Göteborg och därefter på bland annat Nordiska museet i Stockholm och International Center of Photography i New York.

ANNONS

Nu visas hans fotografier i en utställning på Dergårdsgalleriet i Lerum.

– Det är en jättefin utställning. Lars Tunbjörk är ett av de ikoniska namnen – en av de riktigt stora svenska fotograferna, säger Helena Ekenger, kultursamordnare i Lerum.

Den 4 maj finns chans att höra Elin Tollbom, intendent för offentlig konst på Borås konstmuseum, föreläsa om Lars Tunbjörk med utgångspunkt i den retrospektiva utställningen ”Landet utom sig – bilder av Sverige”. Som en del av utställningen hålls också en workshop för unga mellan 14 och 20 år, den 9 maj. Det är fotografen Jerker Andersson som håller i workshopen.

Utställningen sitter uppe i Dergårdsgalleriet till den 16 maj. Den är ett samarbete mellan Borås konstmuseum, Lars Tunbjörks stiftelse och Västra Götalandsregionen.

Om fotografen

Lars Tunbjörk, född 1956 i Borås, är en av Sveriges internationellt mest namnkunniga fotografer. Han började sin bana som pressfotograf på Borås Tidning i början av 1970-talet och fick sitt stora genombrott som konstnär med bildserien Landet utom sig. Bilder från Sverige, en skildring av ett folkhems sista dödsryckningar. Tunbjörk är representerad i ett flertal samlingar, bland annat på The Museum of Modern Art i New York.

Källa: Moderna museet Stockholm

Samlingar

Moderna Museet, Stockholm, Sweden

Hasselblad Center, Göteborg, Sweden

Borås Konstmuseum, Borås, Sweden

Museet for Fotokunst, Odense, Denmark

Preus Museum, Horten, Norway

Maison Européenne de la Photographie, Paris, France

DG Bank Collection, Germany

The Museum of Modern Art, New York, USA

ANNONS