Glimtar av Sjövik i Anna Ihréns jubileumsbok

Göteborg firar 400 år som stad och detta med pompa och ståt. Lerum kommer att få vara med i firandet på ett hörn. Sjöviksbon Anna Ihréns bokserie Jubileumsstaden är nämligen en av de officiella jubileumsprodukterna säljs under firandet av staden.
– Då har man ju lyckats på något sätt. Det känns faktiskt jättehäftigt, säger Anna.

ANNONS
|

Anna Ihrén har skrivit böcker om poliserna Dennis och Sandra sedan 2012 och nyligen passerade hon milstolpen 500 000 sålda böcker.

Deckaren Guldstaden är sista delen i hennes bokserie Jubileumsstaden där hon hyllar Göteborg. I den avslutande boken ska poliskollegorna Sandra och Dennis lösa ett brott på en ukrainsk flyktingpojke. De har bara fyra dagar på sig att hitta en lösning innan firandet är i full gång.

I trädgården hos Anna glittrar sjön Mjörn i fjärran, i bakgrunden hörs fågelkvitter. Hon sitter i en trädgårdsstol med ett glas svartvinbärssaft framför sig. Här i huset och närområdet utspelar sig flera scener i hennes bokserie.

ANNONS

Sen tretton år tillbaka bor hon i Sjövik. Anna är uppväxt i Göteborg men ville komma närmare den vackra naturen i Lerums kommun och flyttade hit.

– Första gången jag besökte Lerum blev jag nästan helt chockad, det var så grönt, säger Anna.

De tre platserna hon inspireras mest av i sitt skrivande är just Smögen, Göteborg och Lerum. Som hon beskriver som sin ”treenighet”.

Glimtar av Sjövik

När Anna började skriva var det inte självklart att just poliserna Dennis och Sandra skulle ha en så stor plats i boken.

– Jag tänkte först att jag skulle skriva om en fantastisk hjältinna som skulle vara inspirerad av mig själv, säger Anna.

När skrivprocessen påbörjades förstod hon att det skulle bli en begränsning att skriva böcker om en karaktär baserad på henne själv. Istället tilldelade hon sig själv rollen som Victoria, huvudkaraktärens syster. När Anna skrev första boken var villan i Sjövik precis färdigbyggd och det kom sig naturligt att inspiration hämtades därifrån och på så sätt fick Victoria flytta in där också.

I böckerna besöker karaktärerna Sjövik frekvent. Högtiderna firas hos systern och polisen Dennis får bo där när han inte har någonstans att ta vägen. Även Klaradals kloster beläget bara några hundra meter från Annas hem här har fått en plats i böckerna. Glimtar av Sjövik finns i hela serien.

– En del hade kanske tyckt att man skulle lägga deckarna i Sjövik. Men det är trots allt deckare med mord och sådant, det är för sött här uppe helt enkelt, säger Anna.

I och med att det är en deckare krävs det nästan ett mord och Anna kunde helt enkelt inte med att behöva döda lokalbefolkningen här. Om än fiktivt. Att lägga själva huvudhandlingen i Göteborg kändes mer rätt.

Skrev på Orange express

Anna skriver främst sina böcker på helgerna. Men många av de tidigare böckerna är skrivna på bussen mellan Sjövik och Göteborg. På orange express hade Anna en timme på sig att skriva varje dag under vägen till jobbet. Även om det går åt mycket tid till att skriva så känner hon ingen stress över det.

– Får jag inte skriva så mår jag inte särskilt bra, det har blivit ett beroende. Jag tömmer ut frustrationen i böckerna. Om det är saker som stör mig eller som jag tycker är jobbiga så skriver jag om det, säger hon.

Anna har för tillfället ett jobb inom kommunen i Göteborg. Men det finns förhoppningar om att kunna livnära sig på författarskapet i framtiden.

– En dag kommer jag att bli heltidsförfattare, jag vet bara inte vilken dag det blir. Om det blir när jag går i pension, tidigare eller senare. Det hade varit häftigt att kunna fördjupa sig ännu mer i skrivandet, säger Anna.

LÄS MER:Kampen för regnbågsflaggan i Sjövik – möts av glädjerop

LÄS MER:Chocken: Direktbussarna från Lerum till Göteborg kan läggas ner

LÄS MER:Thomas i Sjövik ville återbetala elstödet – fick inte

ANNONS