Gråbos enda cykelverkstad stänger ner

För tre år sedan startade lokalborna Tommy Selonen och Johnny Renfors Gråbo cykelservice. Nu väljer vännerna att lägga ner sin verksamhet på grund av lågkonjunktur och dyrare varor.
– Detta året har varit katastrof! Nu går vi back i stället, säger Johnny Renfors.

ANNONS
|

Passionen för att cykla mountainbike och meka ledde hösten 2020 till att vännerna startade upp Gråbo cykelservice i centrum.

– Både jag och Tommy cyklar mycket mountainbike och man har ju stått och skruvat på sina egna cyklar en hel del. Sedan när folk började fråga om hjälp förstod vi att det fanns ett behov i Gråbo, berättar Johnny Renfors.

De första två första åren gick bra för verkstaden. Företaget hade avtal med kommunen och flera Gråbobor kom förbi för att antingen få sin cykel reparerad eller köpa en ny.

– Det gick som ett företag förväntas gå och lite bättre år för år. Men detta året har varit katastrof! Nu går vi back i stället, säger Johnny Renfors.

ANNONS

Orsaken tror Johnny är lågkonjunkturen och prishöjningar på cykeldelar. För tre år sedan kostade en cykelslang 10 kronor, i dag kostar samma slang 49 kronor.

– Behovet finns men vi märker att folk har det sämre med pengar. Det är den enda förklaringen jag kan se, det är väl lågkonjunkturen som slagit till, säger Johnny Renfors.

Han fortsätter:

– Hade vi tagit det vi hade velat för en punktering så hade vi nästan gått back på den. Samtidigt måste du ta betalt, annars så funkar det inte.

Känner ett ansvar för de äldre kunderna

Gråbo cykelservice är ortens enda cykelverkstad och vill man få sin cykel lagad framöver får Gråboborna i stället åka till andra orter som Lerum eller Göteborg.

– Vi kommer fortsätta skruva på våra cyklar som vi gjorde men skillnaden är att vi inte kommer laga cyklar åt andra, säger Johnny Renfors.

Men han känner ett visst ansvar för de äldre kunderna som inte har möjlighet att åka och få sin cykel lagad någon annanstans:

– Det betyder att de blir strandsatta och där känner man sig nästan lite dum. De har ju varit så himla glada att vi har funnits där.

Därför har vännerna erbjudit sig att fortsätta hjälpa vissa av sina gamla kunder med enklare service.

– Är det smågrejer så självklart kan vi hjälpa till. Cyklar är inte så komplexa och pratar vi om en växeljustering, att kedjan hoppar eller att någon behöver luft i däcken, det behöver vi inte ens ha betalt för.

LÄS MER:Visionen: 2 000 nya bostäder i centrala Lerum – på tio år

LÄS MER:Pionjärer före sin tid - nu firar BIM Kemi i Stenkullen 50 år

ANNONS