Här finns det fornlämningar i Lerums kommun

Den som vill ge sig ut och leta fornlämningar i Lerums kommun har mycket att finna, som till exempel en fornborg, kolerakyrkogård, långhus, gravfält och en förmodad stenåldersdös

ANNONS
|

Det finns rikt av både lätt- och svåråtkomliga fornlämningar i kommunen. Och medan vissa av fornfynden går att se tydligt är andra dolda. För den som vill fördjupa sin historiska kunskap och ge sig ut på upptäcktsfärd finns alltså en stor mängd alternativ i olika svårighetsgrad att välja.

En av de enklare turerna, som visar flera fynd från forna tider, är den 7,5 kilometer långa forntidsvandringen som går mellan Floda och Stenkullen. Här finns bland annat resterna av två långhus, från 400 e.Kr, och en bronsåldershägnad.

I Floda finns också Skallsjö kyrkoruin. De äldsta delarna av kyrkan är från 1200-talet, och år 1685 förlängdes byggnaden cirka nio meter åt öster. Medeltidskyrkan övergavs 1863 eftersom Skallsjö kyrka byggdes, på en plats som då var mer centralt belägen. Därefter förföll den äldre kyrkan snabbt för att slutligen, 1896, rivas.

ANNONS

Massgrav döda av kolera

Även i Gråbo finns det rikt med fornlämningar, till exempel i området kring Fornminnesvägen och längs Monvägen. Vid hembygdsstugan i Gråbo finns ett gravfält från järnåldern med bautastenar och andra gravar, det kan vara så att det även finns lämningar från bronsåldern här.

I centrala Gråbo finns också en gammal kolerakyrkogård, en massgrav där personer som avled i koleraepidemier begravdes. Kolerakyrkogården finns i skogen mellan Fornminnesvägen och Skogstunavägen. Antalet döda i kolera i Stora Lundby var en årsrapport från 1853, så många som 212 år 1834 och 35 år 1853.

Iréne Johansson från Hembygdsföreningen i Gråbo berättar också om det mycket stora gravfältet vid Hjällsnäs mo.

– Det sträcker sig egentligen från Lilla kiosken och mot Mjörn. Hjällsnäs by var en stor boplats i och med läget och att det var sandjord och lä från nordanvinden.

Korparna förde döda till gudarna

Gråbobon Carl-Axel Riegnell har gjort ett mäktigt fynd vid Korpakullen, bakom Stora Lundby kyrka, i riktning mot Stenkullen. Enligt en skylt vid fornminnet står det:

”Högens namn kanske kommer därav att de offrade djuren lades här för att senare hämtas av korparna och som det troddes, av dem föras till gudarna.”

Korpakullen är en gravplats som enligt skylten från riksantikvarieämbetet troligen är från någon gång år 0 till runt 1000 e.kr. Det finns dock en stensättning nedanför kullen, i riktning mot Stora Lundby kyrka, som kan vara betydligt äldre. Första gången Carl-Axel Riegnell såg den var han liten, hans pappa var kyrkoherde i stora Lundby församling så han växte upp i prästgården intill kyrkan. En dag var det en kompis som visade honom något spännande, de stora stenarna som låg på ett speciellt sätt i skogen bakom kyrkan, nedanför Korpakullen.

Carl-Axel Riegnell återkom till platsen i tanken då och då och han återvände också fysiskt någon gång. I sina egna efterforskningar kom han fram till att det skulle kunna vara en gånggrift, som uppfördes någon gång 3350–3200 f.Kr, men han visste inte. Långt senare tänkte han att han ville visa stenarna för någon, så att de inte föll i glömska. Han är med i en promenadgrupp och tog med gruppen till platsen.

– En av männen har en dotter som är arkeolog, nu är hon på universitetet i Aberdeen i Skottland men då var hon vid universitetet i Stanford i Californien. Och när hon kom hem till Gråbo fick jag visa stenarna för henne också. Hon sa att det här är inte en gånggrift utan att det sannolikt är en dös. Det var väldigt spännande, säger han med ett stort leende.

En dös är den äldsta formen av stengravar, och de hade man från 3600–3350 f.Kr.

Han tog kontakt med Göteborgs museum och domkapitlets skogvaktare.

– Och så blev jag uppringd nu i vintras när de högg ner träden här, så jag fick visa dem platsen.

Det ska dock krävas en arkeologisk utgrävning för att fyndet ska kunna säkerställas.

En forntida borg på Öijared

Även Sjövik är rikt på fornlämningar. Här finns till exempel ett gravfält, som ligger på andra sidan Östadvägen i höjd med idrottsplatsen. Det finns också ett gravfält intill Matses gata, med något som kallas pyggstenen.

I Jonsered, nära gränsen till Partille kommun, finns en hällkista från yngre stenåldern, 1800 till 1500 f.kr. Hällkistor är begravningsplats för en familj eller grupp, och den här är ungefär åtta meter lång och består av kammare och förrum, som skiljs åt med en halv cirkelformad uthuggning.

Och så något för de äventyrliga upptäckarna: En av de lite mer svårfunna pärlorna är fornborgen Pikenborg på Öijared. Resterna av borgen är beväxt med barr- och lövträd, området är också mycket svårt att överblicka. Fyndet finns på en bergshöjd vid tjärnen Iglasjön. På Öijared finns för övrigt flera fornfynd.

Det finns också bronsåldersrösen väster om Lövsjön, vid Stora varp.

– De finns på mossen, men det är riktigt svårtillgängligt, säger Iréne Johansson.

Några av alla fornlämningar som finns i Lerums kommun

  • Hällkista, i Jonsered i Lerums kommun. Finns i skogen om man in i skogen från Härkeshultsvägen vid busshållplatsen Jeriko, strax innan kommungränsen till Partille.
  • Fornborgen Pikenborg finns på Öijared, på en bergshöjd vid tjärnen Iglasjön.
  • Forntidsvandringen, 7,5 kilometer lång promenad mellan hembygdsstugan i Floda och Stenkullen. Det finns information vid Skallsjö hembygdsstuga.
  • Korpakullen, bakom Stora lundby kyrka i Gråbo, i riktning mot Stenkullen. Här finns en gravhög från järnåldern och troligen också en dös från 3600–3350 f.Kr. Den som går gamla vägen mot Stenkullen, mellan Prästgården och ladugården, kommer till Korpakullen i höjd med den nya Olstorpsrondellen. Det är kalhygge här nu så det är lätt att se gravkullen.
  • Kolerakyrkogården i Gråbo, om man går in i skogen till vänster om Fornminnesvägen, strax efter lilla kiosken finns kolerakyrkogården på en höjd nära vägen.
  • Det stora gravfältet från järnåldern och eventuellt också bronsåldern vid Hjällsnäs mo, nära Stora Lundby hembygdsstuga.
  • Skallsjö kyrkoruin finns i närheten av Skallsjö hembygdsstuga i Floda, ruinen syns tydligt från parallellvägen till motorvägen.
  • Bronsåldersrösen på mossen väster om Lövsjön i Gråbo, vid Stora varp.

Koordinater till de olika platserna finns på wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_fornl%C3%A4mningar_i_Lerums_kommun

Källa: wikipedia och kunniga lokalhistoriker

LÄS MER:Troligt att Heliga Birgitta var i Gråbo – men få vet det

LÄS MER:Heliga Birgittas besök ska kanske synas vid kyrkan

LÄS MER:På klostret får både kvinnor och youtubern Mauri hjälp

ANNONS