Här kan du testa glamping – på hemmaplan

Sugen på att sova ute i naturen, men drar dig för att släpa på tält och skaffa utrustning? Då kan glamping, en glamorösare form av camping, i Lerums skogar vara ett alternativ. Här finns både bäddade sängar och tillgång till toalett.
– Man behöver inte ha med sig något mer än det man har på sig, säger friluftsföretagaren Tobbe Lind.

ANNONS
|

Efter kort bilresa utanför centrala Lerum, på en hemlig plats i Härskogsområdet, står ett tält av större modell uppspänt i en skogsglänta. I tältöppningen skymtar två bäddade sängar, liksom stolar och bord.

– Man behöver egentligen inte ha med sig någon utrustning, mer än det man har på sig. Och man kan välja om man vill ha med sig egen mat eller köpa råvaror som jag levererar, säger Tobbe Lind som driver friluftsföretaget Vide Natur.

Maten kan tillagas på ett gasolkök eller den redan förberedda eldstaden – som också fungerar som mysbrasa.

– Här kan man sitta och elda och spana lite. Har man tur smiter det förbi en älg eller ett rådjur. När jag började bygga upp det här stället märkte jag att det fanns väldigt mycket älgspillning. Det verkar vara lite av ett älgstråk.

ANNONS

Toalett med fri utsikt

För den som inte identifierar sig som rojalist kan ett möte med skogens konung undvikas med enkla medel.

– Är man orolig är bästa sättet att prata och sjunga, säger Tobbe Lind.

När naturen kallar kan man bege sig till friluftstoaletten, diskret placerad bakom en vägg av granris ett kottkast bort. Om man vill omge sig med bar himmel eller en sänghimmel är valfritt.

– Man kan stänga om sig helt, om man inte är bekväm med att sitta med fri utsikt över vildsvinen, säger Tobbe Lind skämtsamt.

Tvätt, disk- och dricksvatten tillhandahålls också, i dunkar. Den som föredrar en simtur kan bege sig till en av de närbelägna sjöarna, som man med en mäklares goda vilja kan skymta mellan granarna.

"Ligger i källaren i 51 veckor”

Glampingkonceptet kan tilltala de som längtar efter att komma ut i naturen, men drar sig för att tälta, tror Tobbe Lind.

– För den som tycker att ett tält är plastigt, trångt och blött är det här ju ett mer glamoröst alternativt.

Andra kanske saknar, eller vill inte införskaffa, prylarna som krävs för att campa.

– Det är ju många som inte använder dem sen. Man köper ett tält för 10 000 kronor, sedan ligger det i källaren i 51 veckor av året.

För den som själv vill välja campingplats, finns det möjlighet att hyra ett glampingtält – och få hjälp att sätta upp det.

– För mig som är van tar det kanske en kvart att sätta upp ett sånt här tält. Man behöver bara sätta fast det så det sitter stadigt i marken, och sedan är det i stort sett bara att spänna ut linorna, så är det färdigt.

Övernatta i trädtält

Vill man komma ännu närmare naturen och låta sig vaggas till sömns av vinden, medan man skådar stjärnhimlen, går det även att få ett trädtält upphängt på önskad plats.

Till skillnad från mer hängmatteliknade varianter, stagas trädtältet upp av ett liggunderlag i botten, förklarar Tobbe Lind.

– Så du sover platt. Det går att sova på rygg, på mage och på sidan. Det blir lite bättre sovkomfort.

Allt som krävs är två träd på lagom avstånd.

– Skulle någon vilja tälta på bergskammen, där det är väldigt fin utsikt, så kan man hänga det där, säger Tobbe pekar mot höjden på andra sidan tjärnen.

Att allt han sätter upp i skogen också går att ta bort, är viktigt för honom.

– När den här platsen är färdig för min del, då ska den kunna återställas totalt.

Här kan du också glampa

Ett stenkast från Säveåns naturreservat och Gotaleden erbjuder även The Tannery Club glamping i canvastält. Tälten är placerade på taket till klubben, som ligger i Floda, och är inredda med både dubbelsäng och nattduksbord. I lokalerna finns fri tillgång till dusch och toalett.

LÄS MER:Här har vargen visat sig – och därför dyker den upp bland folk

LÄS MER:Laila fick besök av räv – lyckades filma mötet

LÄS MER:Vilda djurungar får hjälp hemma hos Lisa i Lerum

ANNONS