Hemlös Lerumsbo stal lastbil värd 1,8 miljoner kronor

Mannen i 45-årsåldern stal en lastbil värd 1,8 miljoner kronor. Nu har han ställts inför rätta – och straffet blir nio månaders fängelse.

ANNONS
|

Det var i våras som Lerumsbon bröt sig in till ett företag i ett industriområde i Göteborg och stal en lastbil med tillhörande kran. Lastbilen, som hade ett mycket högt värde, var skadad och fick repareras när den återfanns. Företagaren hade också andra utgifter i samband med inbrottet, han fick dels laga en trasiga grind och dels hyra en annan lastbil under de 14 dagar som fordonet var borta, vilket kostade honom 5 000 kronor respektive 123 200 kronor.

Polisen hittade lastbilen i Uddevalla, och där kunde även Lerumsbon gripas. Han säger under rättegången att han öppnade lastbilen för att sova i den. Enligt honom var han i Uddevalla med en kompis, i syfte att köpa en bil, men kompisen hade lämnat honom.

ANNONS

Bor på soffan här och där

När polisen under förundersökningen frågar vem vännen är svarar han:

– Det kommer jag inte lämna av principskäl. Inte för att försvåra utredningen men av principskäl.

Polisen frågar:

– Vad var det för bil ni skulle köpa?

Och Lerumsbon svarar:

– Vill inte gå in på det. Jag hade köpt en bil tidigare som gick sönder samma dag. Jag är hemlös och bor på soffan här och där så jag ville köpa bilen för att ha någonstans att sova. Bilen skulle jag köpa på avbetalning.

Inför rätta många gånger

Domstolen finner det dock bevisat att det var Lerumsbon som stal lastbilen. Bevisningen består bland annat av film från övervakningskamera hos Göteborgsföretaget.

Mannen stod även inför rätta för att vid ett annat tillfälle ha kört en skåpbil trots att han inte har körkort. Även detta brott begicks i våras. Den gången stannade polisen honom under färd eftersom framfarten var vinglig.

Han döms i Göteborgs tingsrätt för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och två fall av olaga körning.

Inget annat än fängelse

45-åringen har ett mångårigt narkotikamissbruk bakom sig. Han har varit i klammeri med rättvisan flera gånger, och förekommer under 71 avsnitt i belastningsregistret. Senaste domen meddelades i våras av hovrätten för västra Sverige. Då dömdes han för bland annat misshandel och olovlig körning. Påföljden bestämdes till fängelse i sex månader och en tidigare medgiven villkorlig frihet förverkades helt. Han dömdes även förra året för bland annat stöld, och även då blev påföljden fängelse, den gången i fem månader.

När domstolen skulle bestämma om straffet den här gången skulle bli fängelse eller skyddstillsyn med behandling tog man i beaktande att Lerumsbon återföll i likartad brottslighet under en tidigare pågående skyddstillsyn. Han dömdes också till skyddstillsyn förra våren, men misskötte denna. Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att det är uteslutet att välja någon annan påföljd än fängelse.

LÄS MER:Lerumsbo svingade bong mot polisen – åtalas

LÄS MER:Spaningen i Floda ledde till att pengakurirerna dömdes till fängelse

LÄS MER:Man odlade cannabis i garderob – tänkte sälja till kompisar

ANNONS