Summan på dagsboten sänktes efter den dömde mannens överklagan.
Summan på dagsboten sänktes efter den dömde mannens överklagan.

Hovrätten ändrade storlek på dagsbot efter överklagan

Hovrätten sänker dagsbotens storlek för en man från Lerums kommun som har dömts för vapen- och knarkbrott. Orsaken: Lerumsbon har dålig ekonomi.

ANNONS
|

Lerumsbon dömdes tidigare i år i Alingsås tingsrätt för två fall av ringa vapenbrott, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Påföljden bestämdes till 60 dagsböter på 370 kronor styck, totalt 22 200 kronor.

Domen gäller fler brott som begicks 2021. Mannen hade dels tagit kokain och dels kört bil drogpåverkad. Han hade också en revolver i bostaden och en pepparspray i bilen, och med anledning av dessa innehav döms han för två fall av vapenbrott. Brotten bedöms som ringa eftersom det var fråga om en pepparspray och en revolver som inte fungerar.

Antalet dagsböter bestäms beroende på brottets straffvärde och summan på dagsboten baseras på den dömdes inkomst. Lerumsbon överklagade dagsbotens storlek och ville helst att den skulle sättas ner till 50 kronor på grund av att han har skuldsanering. Han har dock en hög lön, som även efter att löneutmätning har gjorts ligger på runt 30 000 kronor. Hovrätten sänkte botens storlek till 280 kronor, antalet är fortsatt 60 stycken. Sänkningen innebär att totalsumman att betala blir 16 800 kronor istället för 22 200 kronor.

ANNONS

LÄS MER:Kasst knark – orsak till sänkt fängelsestraff för Lerumsbo

LÄS MER:Lerumsbo hade 32 kilo knark i bostaden

LÄS MER:Chef på kommunen dömd för att ha lurat skattebetalarna

ANNONS