Hyresvärden om Elvismuseet i Floda: ”Bortom räddning”

Sprickor som löper genom husfasaden, en översvämmad källare och nu en hyreshöjning på 700 procent. Det är några av de problem som Ulf Nilsson, ägare av Elvismuseet på Lilla ön, har tampats med de senaste åren. Nu svarar hyresvärden Svenska Hus på kritiken och skicket på den tidigare museibyggnaden:
– Skadorna är så pass omfattande och har pågått under många års tid, långt innan vi tillträdde, så tyvärr är huskroppen bortom räddning.

ANNONS
|

I en tidigare artikel har LT berättat om TCB House of music och hur ägaren Ulf Nilsson hotas med att lägga ner sin verksamhet på ön. Anledningen är den hyreshöjning som hyresvärden Svenska Hus vill driva igenom från och med 1 juli.

I intervjun med LT beskrev Ulf Nilsson sin sorg och hur han har gått i tankarna på att sälja sin samling och lägga ner verksamheten. Detta efter att den tidigare museibyggnaden på ön tvingades stänga på grund av dess dåliga skick.

– Först ville de stänga byggnaden på hösten (2022 reds.anm) och då försökte jag sälja men det var ju en tuff tid med effekterna av covid-19 och kriget i Ukraina. Det var inte lätt och de beslöt att januari skulle jag vara ute därifrån, sa Ulf Nilsson då.

ANNONS

Här går meningarna isär. Svenska Hus menar att det redan i början på 2022 fanns en överenskommelse att Ulf Nilsson skulle avveckla sin verksamhet.

– I februari 2022 kom vi i samförstånd överens med hyresgästen att avveckla sin verksamhet i villan till den sista december 2022 med anledning av situationen, skriver kommunikationsansvarig på Svenska Hus, i ett mejl till LT.

Kom överens om tillfällig förvaring

Sedan januari i år har Ulf förvarat sin samling med fotografier, instrument och andra musikprylar i en annan byggnad på ön som tidigare varit ett kafé. Hyran skulle vara densamma som tidigare.

– Svenska Hus fick frågan om hyresgästen fick möjlighet att förvara sina föremål i lokalen tillfälligt till låg avgift, vilket vi gick med på då det bara handlade om några månaders förvaring eftersom hyresgästen aviserat om avveckling av sin verksamhet, skriver Svenska hus.

Vad gäller den stundande hyreshöjningen om 700 procent skriver Svenska Hus att deras hyror är marknadsmässiga och att de inte diskuterar enskilda hyresavtal.

Byggde själv vallar för att rädda byggnaderna

Ulf Nilsson har också uttryckt missnöje över hur hyresvärden inte agerade när Säveån 2020 svämmade över och vattnet hotade byggnaderna på ön.

– Till slut bestämde jag mig för att ringa och boka en lastmaskin med 50 000 kilo material för att bygga vallarna, berättar Ulf Nilsson.

Inte heller tycker han att hyresvärden gjort tillräckligt när det gäller den översvämmade källaren i museibyggnaden. Svenska Hus skriver i sitt mejl att de är medvetna om skadorna som uppkommit och att de är så omfattande att huset är bortom räddning. Men det finns försvårande faktorer, som att huset ligger i ett värdefullt naturområde.

– Hyresgästen är väl medveten om detta och är också införstådd i det åtgärdsutrymme Svenska Hus har när vi försökt hitta lösningar för att skydda mot översvämningar. Ön ligger i angränsning till ett Natura 2000-område, som Säveån och dess strandkanter ingår i, vilket begränsar de åtgärder vi får genomföra, skriver Svenska Hus.

LÄS MER:Falskt inbrott i Lerum fick polis att rycka ut

LÄS MER:Klassiska restaurangen är tillbaka som foodtruck

LÄS MER:Lerum hamnar utanför Västtrafiks nya omlottzoner

ANNONS