Från och med tisdagsnatten och nästan ett dygn framåt väntas starka vindar och mycket snö i området. SMHI har utfärdat en orange vädervarning. OBS: Genrebild.
Från och med tisdagsnatten och nästan ett dygn framåt väntas starka vindar och mycket snö i området. SMHI har utfärdat en orange vädervarning. OBS: Genrebild. Bild: Stefan Bennhage

Intensivt snöfall väntas – orange varning kan utfärdas

Från och med tisdagsnatten och nästan ett dygn framåt väntas starka vindar och mycket snö i området. SMHI har utfärdat en orange vädervarning.

ANNONS
LocationLerum|
|

– Ett snöfallsområde är på väg in från Atlanten och de största mängderna väntas till havs och längs kusten, säger SMHI:s meteorolog Erik Höjgård-Olsen på måndagsförmiddagen.

Snöfallet fortsätter sedan inåt landet och mot Lerum.

– Mellan midnatt och lunchtid på tisdagen kan det ha kommit omkring tio centimeter snö. Sedan fortsätter det snöa, men det är avtagande och till kvällen kanske det kommit ytterligare fem centimeter, säger SMHI:s Erik Höjgård-Olsen.

– Totalt under tisdagsdygnet får man alltså räkna med mellan 15 och 20 centimeter snö, fortsätter han.

Kladdigt på vägarna

Men det är inte bara ett intensivt snöfall som ramar in tisdagen.

ANNONS

– Friska till hårda vindbyar väntas också, runt 15 meter per sekund, samtidigt som temperaturen dagtid är mellan noll och någon plusgrad. Det i kombination med snön gör att det kan bli besvärligt på vägarna och att klenare träd riskerar att falla, kanske på ledningar om man har otur, säger Erik Höjgård-Olsen vid SMHI.

Sedan tidigare har SMHI utfärdat en gul vädervarning i stora delar av Västsverige. Vid lunchtid på måndagen uppdaterades den till orange.

Vad skiljer en gul varning från en orange?

– Enkelt sagt handlar det om intensiteten i vädret som väntas och vilka konsekvenser det kan få i form av störningar i samhället, till exempel för trafiken, säger han.

– En orange varning tror jag däremot inte är aktuell längre framåt tisdag kväll. Då ska det ha lugnat sig ute, säger Erik Höjgård-Olsen vidare.

SMHI:s sollöfte

Men efter regn ... snö, kommer som bekant solsken.

– Ja, onsdagen ser ut att kunna bli sådär krispigt vintrig eftersom all snö från tisdagen inte hunnit smälta. Men i prognosen finns det snö igen under torsdagen även om det inte ska bli lika mycket som på tisdagen, säger SMHI:s meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

LÄS MER:Så ska Lerums nya storskola i Norra Hallsås se ut: ”En skola i naturen”

LÄS MER:Här finns jobben i Lerum 2023 – så ska du tänka kring ansökan

LÄS MER:Nykläckta kycklingar gör barnen sällskap på förskolan

ANNONS