Kallbadhus vid Aspen i Lerum får nej igen: ”Vi får hämta andan”

Kallbadhuset i Aspen har fått ytterligare ett nej från länsstyrelsen. Det kan vara den sista spiken i kistan, menar Magnus Lansenfeldt (M).
– Det är ingen idé att gå vidare, säger han. Men badföreningen Aspedoppet vill inte kasta in handduken.

ANNONS
|

Turerna har varit många för det tänkta kallbadhuset vid Aspen badplats i Lerum, som nu får ännu ett nej från länsstyrelsen – till många Lerumspolitikers förtret.

– Vi tyckte att det hade varit fantastiskt att få till ett sånt kallbadhus. Men nu håller inte det längre och då får vi ju acceptera det, säger Magnus Lansenfeldt (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Länsstyrelsen konstaterar att kallbadhuset strider mot områdets detaljplan, för vad som är tillåtet att bygga vid badplatsen. Det finns emellertid en rad möjliga undantag i lagen – men i det här fallet sågar länsstyrelsen alla.

Några utdrag ur beslutet:

ANNONS

”Den nu aktuella åtgärden kan inte, enligt länsstyrelsens uppfattning, anses tillgodose ett angeläget gemensamt behov.”

”Även om det nu aktuella kallbadhuset kan anses vända sig till en bredare allmänhet, genom att erbjuda allmänheten möjlighet att nyttja lokalen för utövande av kallbad och bastu med tillhörande trädäck, så bedömer länsstyrelsen sammantaget att åtgärden inte kan anses tillgodose ett allmänt intresse.”

”Kallbadhuset bedöms också få en stor påverkan dels på landskapsbilden, dels på omgivningen i form av exempelvis ökad trafik. Sammantaget anser länsstyrelsen att åtgärden inte är ett lämpligt komplement till den användning som har bestämts i detaljplanen.”

Kallbadhus i Lerum följde trend i Sverige

Det är badföreningen Aspedoppet som ligger bakom planerna på kallbadhuset, där Lerumsbon och kallbadaren Lill Tinnerholm är talesperson. Hon skriver i ett mejl:

”Jag vet helt ärligt inte hur vi tänker att göra nu. Vi behöver nog faktiskt hämta andan lite nu och komma fram till hur vi skall göra.”

Förslaget kom i en tid då kallbad såg en raketuppgång i popularitet, omtalades av nyhetsmedier i hela landet och hyllades av forskare.

– Kroppen svarar med hundratals fysiologiska reaktioner samtidigt: Adrenalin, noradrenalin samt oxyticin, kroppens eget lyckopiller, frisätts vilket innebär positiva hälsoeffekter, sade Karl Hultén, forskare i neurovetenskap vid Karolinska institutet.

Så fortsatte han:

– Det är som att dricka tio koppar kaffe, och dessutom har man sett att det fungerar som ett naturligt skydd mot åldrande.

Då var det entusiastiska tongångar också från badföreningen i Lerum, som trodde att länsstyrelsen skulle godkänna deras kallbadhus.

– Det är unikt att den här stranden och sjön ligger så nära tätorten. Att då utveckla där nere så att det blir ännu mer tillgängligt är givetvis en väldigt lockande tanke. Platsen är fin nu, men det här hade verkligen höjt nivån ännu mer, sade Lill Tinnerholm då.

Badföreningen Aspedoppet hade varit på studiebesök på badhuset i Ulricehamn inför utformningen av badhuset i Lerum.

Politiker i Lerum gick emot tjänstepersonernas råd

Frågan om kallbadhuset har delat politiker sedan det först dök upp på tapeten, för tre år sedan. Vissa har varit rungande positiva och sett huset som en möjlighet att sätta Lerum på kartan – andra krafter har rasat mot projektet och sett det som ett hot mot lokala miljö- och demokrativärden.

”Planen innebär betydande miljöpåverkan genom ianspråktagandet av allmän badplats och strider mycket påtagligt mot det rörliga friluftslivet”, skrev Lerums Naturskyddsförening i ett tidigare yttrande, som exempel.

Också kommunens egna förvaltning har gång på gång föreslagit Lerumspolitikerna att avslå planerna på huset, då de menat att det går i strid med mot strandskyddslagen och områdets detaljplan.

Den politiska majoriteten har emellertid vid varje tillfälle kunnat köra över nejsägarna i miljö- och byggnadsnämnden – men besluten har lika många gånger rivits upp av länsstyrelsen efteråt.

Det blev stundvis infekterat inom miljö- och byggnadsnämnden när Elisabeth Sandén (MP), tidigare vice ordförande, anklagades för jäv – då hon har en bror som varit en del i sakägarkretsen och dessutom överklagat kallbadhuset.

LT granskade då förteckningen över samtliga sakägare och kunde där hitta ledamoten Christer Gellerman (L), som också deltagit i beslut om kallbadhuset.

Båda politiker hävdade att de inte hade tänkt på att de kunde anses vara jäviga.

Drömmer om ett kallbadhus i Lerum

Nu ser det ut som att länsstyrelsen slagit den sista spiken i kistan för ett kallbadhus vid Aspen badplats i Lerum.

– Ja, det kan vi nog säga. Så är det, säger Magnus Lansenfeldt och fortsätter:

– Det är ingen idé att gå vidare för det kommer inte gå igenom. Det kan hända att någon annan tycker att det är angeläget att driva det vidare, men inte från min sida.

Lill Tinnerholm verkar inte lika uppgiven.

Innebär detta slutet för drömmen om ett kallbadhus vid Aspen badplats?

”Ja, vi har ju varit ihärdiga och jobbat på, det är ju en fråga som vi i gruppen känner vore intressant för Lerum. Vi får hämta andan ett tag men att ge upp drömmen vete tusan”, skriver hon i ett mejl till LT.

LT har sökt Anders Johansson (S), en av ledamöterna i miljö- och byggnadsnämnden som motsatt sig kallbadhuset.

LÄS MER:Beskedet: Flera av Lerums kommuns skyddsrum underkänns

LÄS MER:Så ska Lerums nya storskola i Norra Hallsås se ut: ”En skola i naturen”

LÄS MER:Förfallet hus vid Häcksjön i Lerum irriterar – kommunen startar ärende

ANNONS