Ett mål med den nystartade centrumföreningen är att skapa ett mer levande torg med fler aktiviteter.
Ett mål med den nystartade centrumföreningen är att skapa ett mer levande torg med fler aktiviteter. Bild: Daniel Elfvelin

Kamp om pengar när nya centrumföreningen startat

Ett mer levande och rent och snyggt centrum är målet för den nystartade Gråbo centrumförening. Men det är inte alla som litar på att man axlar rollen som invånarnas forum. Ann Bäck, ordförande i Stora Lundby samhällsförening, motsätter sig planerna på att föra över cirka 100 000 kronor till den nya föreningen från den nedlagda Medskapandegruppen.

ANNONS

Det var förra året som Medskapandegruppen lades ner, och istället bildades Gråbo centrumförening. Föreningen ska jobba med utveckling och projekt kring Mjörnbotorget och industriområdet, och i vår startas en värvningskampanj för att locka företagare, näringsidkare och föreningar. Även Lerums kommun kommer att ha med två representanter – kommunalrådet Viktor Lundblad, Moderaterna, och Kajsa Räntfors, Liberalerna.

– Det här är en modell som finns i både Lerum och Floda och kommunen är intresserad av att det finns samma modell i alla tätorterna, säger Lennart Lauenstein i Gråbo centrumförening.

Obekväm fråga

Föreningen får 400 000 kronor i bidrag för 2023. Dessutom ska cirka 100 000 kronor följa med från den nedlagda Medskapandegruppen, något som fått Gråbobon Ann Bäck att reagera. Hon ingick tidigare i Medskapandegruppen och står nu med ena benet i den nya centrumföreningen och det andra i Stora Lundby Samhällsförening, där hon är ordförande.

ANNONS

– Centrumföreningen verkar vara mer för företagare och fastighetsägare, det är mer kommersiellt, säger Ann Bäck.

Hon motsatte sig överföreningen av pengarna på ett möte redan förra våren och beslutet sköts upp.

– Det var en obekväm fråga för hela mötet, förstod jag.

Kämpar för individen

Ann Bäck föreslog att pengarna i stället skulle gå till samhällsföreningen, med motiveringen att de där garanterat kommer Gråboborna till gagn. Hon anser att det i dagsläget finns för många oklarheter kring den nya centrumföreningen och hoppas att frågetecken rätas ut på föreningens årsmöte i början av februari.

– Men jag kämpar för individen i Gråbo och ska vi kunna göra bra saker i vår miljö så behövs också pengar. Så på årsmötet kommer jag nog lägga förslaget att pengarna ska gå till samhällsföreningen igen, jag kommer nog vara obekväm där också.

Enligt Lennart Lauenstein är frågan dock i praktiken avgjord och han hänvisar till vad det tidigare kommunalrådet Alexander Abenius, M, framförde på förra vårens möte.

– Han sa att antingen går pengarna över i centrumföreningen, eller så begär kommunen att få tillbaka pengarna.

Så att ge pengarna till samhällsföreningen har aldrig varit ett alternativ?

– Nej, det är bara hon (Ann Bäck) som har framfört det.

Inget kommersiellt syfte

Enligt Lennart Lauenstein är farhågorna också obefogade.

– Syftet med föreningen är inte kommersiellt, däremot har i synnerhet fastighetsägarna intresse av ett välskött Gråbo.

Varför är det viktigt att få med företagen?

– Dels kan de bidra med en del pengar, dels har de ett intresse av att driva de här frågorna. Det ser du i både Floda och Lerum, där är fastighetsägarna är väldigt viktiga.

Målet är att skapa ett mer levande torg med fler aktiviteter än de enstaka marknader och event som arrangeras idag. Ett aktuellt ärende kopplat till livfullhet är att hitta hyresgäster till två tomma lokaler – den nedlagda pizzerian, och en stor lokal som kommunen tidigare hyrde av Tornstaden mitt emot biblioteket.

Har ni några önskemål om hyresgäster?

– I pizzerian ser vi gärna en restaurang, i den andra lokalen vet jag inte, där finns nog flera intressenter

Trygghet och en välskött miljö är två andra prioriterade frågor.

– Vi ska försöka få till samma modell som i Lerum där Arbetsförmedlingen har en grupp som håller rent och snyggt. Det har blivit en stor skillnad i centrum där sedan det arbetet började fungera, säger Lennart Lauenstein.

Gråbo centrumförening

Gråbo centrumförening ersätter Medskapandegruppen, som 2013-2020 var drivande i ortens utveckling. Medan den tidigare föreningen var inriktad på ideella förningar kommer även Lerums kommun, fastighetsägare och näringsidkare att erbjudas medlemskap i den nya föreningen.

2023 får man 400 000 kronor i bidrag från Lerums kommun. Dessa pengar fördelas mellan olika grupper i föreningen. Enligt en handlingsplan, som behandlas på årsmötet i februari, får centrumgruppen och Gråbo entréer de största summorna.

Centrumgruppen tilldelas 110 000 kronor till arbetet med att göra Mjörnbotorget till en attraktiv mötesplats för handel, service och upplevelser. Gruppen Gråbo entréer tilldelas 100 000 kronor för att verka för helhetssyn, utveckling och upprustning av Gråbos tre entréer, både estetiskt och funktionellt. En ambition finns också att få till fler arrangemang och 80 000 kronor går till en eventgrupp.

ANNONS