Klart: Hundar tillåts på flera kommunala badplatser

Hundar ska välkomnas på två av kommunens badplatser i Lerum, från och med i sommar. Det har samhällsbyggnadsnämnden nu beslutat.

ANNONS
|

Idag är det förbjudet att ta med sig fyrbenta familjemedlemmar till kommunens elva badplatser under sommarsäsongen, som sträcker sig från den första maj till sista augusti.

Men det blir det snart ändring på. Ifjol röstades ett medborgarförslag om hundbadplatser igenom, och samhällsbyggnadsförvaltningen fick i uppdrag att utreda var och när hundar skulle kunna tillåtas bada.

Aspen, Hjällsnäsviken och Hyltorna, blev förslaget som presenterades för politikerna i nämnden i onsdags. De första fick tummen upp, den tredje tummen ner.

– Nämnden gjorde en annan bedömning, att det blev för trångt i Hyltorna, säger Arne Molander (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Ett av kriterierna för att tillåta hundar, var nämligen att det också ska finns plats och möjlighet att undvika dem, förklarar han.

ANNONS

– I Hyltorna var den alternativa badplatsen Drängseredsbadet. Den ligger nära fågelvägen, men i praktiken är det ganska bökigt. Man måste ta sig över sjön. Det var inte rimligt helt enkelt.

Nya regler införs i juli

Vid Aspens badplats kommer däremot hundar vara välkomna, i hela området till vänster om piren, fram till Säveåns mynning.

– Det är en stor yta. Jag har svårt att se att det kan bli en olägenhet.

Även i hela Hjällsnäsviken kommer hundar tillåtas. Först ska dock ett slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige den 15 juni. Eftersom den politiska majoriteten där är densamma som i nämnden, står beslutet sannolikt fast.

– Beslutet kommer tidigast börja den gälla den 1 juli, säger Arne Molander, och påpekar att det nuvarande förbudet fortfarande gäller fram tills dess.

På båda badplatserna måste hundarna även i fortsättningen vara kopplade, på land och i vattnet.

Det gäller på andra badplatser

Arne Molander påpekar också att det finns gott om andra platser i kommunen där det faktiskt redan är tillåtet att bada med sin hund, till exempel Hagaviken.

– Är det inte en kommunalt klassad badstrand, då gäller Allemansrätten och då får man bada med hund. Då gäller vanligt hänsynstagande, och vanliga regler för hund, som att man ska ha full uppsyn.

Han fortsätter:

– Det har ju förekommit missförstånd där en del människor tror att här, här får man absolut inte bada med hund, för här badar vi. Så är det inte.

LÄS MER:Lerums hundägare blir bönhörda – kommunen satsar på rastgårdar

LÄS MER:Hunden Balder har över 12 000 följare på Instagram

LÄS MER:Dagliga kallbad hjälpte Anders ur utbrändheten

ANNONS