Arya Salehi är upprörd över hur kommunen agerar i köpet av Garveriet.
Arya Salehi är upprörd över hur kommunen agerar i köpet av Garveriet. Bild: Carina Svensson

Kommunen kan behöva betala tillbaka många bidragsmiljoner

2017 gav Naturvårdsverket Lerums kommun 17 miljoner kronor i bidrag för sanering av Garveritomten. Bidraget var dock villkorat – det måste byggas bostäder på området – annars ska kommunen betala tillbaka.

ANNONS
|

Det fanns gifter i marken i området runt Garveriet i Floda sedan tiden då det var ett lädergarveri här. Nu är marken sanerad, och detta skedde delvis med pengar från fastighetsägarna men också med hjälp av bidrag som Lerums kommun sökte och fick.

Naturvårdsverket beviljade i november 2017 totalt 17 miljoner kronor till länsstyrelsen som i sin tur betalade ut pengarna till Lerums kommun. 16,3 miljoner kronor användes. Ett villkor för bidraget var att det skulle byggas bostäder på området.

I handlingarna står det att utfallet av antalet bostäder ska redovisas senast fem år efter att bidragsbeslutet fattades. Så skedde inte. Kommunen fick uppskov, bland annat på grund av covidpandemin. Under det här året behöver dock kommunen komma in med en plan som visar att det ska börja byggas bostäder inom en snar framtid.

ANNONS

”Jag riktar skarp kritik”

Det var Arya Salehi, en Lerumsföretagare som tycker att Garveriet ska ägas av någon från näringslivet, som hittade information.

– Jag tycker att det är viktigt att kommuninvånarna får reda på all fakta. Och att kommunen kan bli återbetalningsskyldig på många miljoner kronor skulle jag säga är väsentlig information, som både politiker och invånare behöver få, slår han fast och fortsätter:

– Jag riktar skarp kritik mot att den sittande majoriteten inte har varit tydlig med att slutnotan för köpet blir närmare 40 miljoner kronor om man räknar in de 20 miljonerna som fastigheten kostar, de 16,3 miljoner kronorna som kommunen kan behöva betala tillbaka och stämpelskatten.

Hans förslag är att låta någon från näringslivet köpa fastigheten och låta dem snabbutreda en plan för bostadsbygge, vilket han menar skulle kunna innebära att kommunen inte behöver betala tillbaka pengarna.

Det är dock så att Lerums kommun riskerar att behöva betala tillbaka dessa pengar oavsett om det är kommunen som är ägare eller inte.

– Det är snarare så att köpet möjliggör bostäder på området, säger Viktor Lundblad, Moderaternas kommunalråd.

Han fortsätter med att berätta att kommunen genom åren försökt få till bostäder på området, men problemet är att det inte är någon byggare som får lönsamhet i projektet eftersom det inte kan byggas tillräckligt många lägenheter.

Viktor Lundblad hoppas alltså att problemet ska vara löst om kommunen får till ett köp av fastigheten.

– Det finns två tillfälliga bostäder på området och om vi kan sätta in pentry så går det att göra dem permanenta.

”Arbetshypotes vi arbetar utifrån”

Men räcker det?

– Jag vet inte säkert men det är den arbetshypotes vi arbetar utifrån, svarar kommunalrådet.

Det är Rebecka Karlsson på Naturvårdsverket som har hand om Flodaärendet. Hon kan i nuläget inte svara på om det räcker att göra om de två tillfälliga bostäderna till permanenta bostäder.

– Kommunen behöver komma in med en ordentlig plan för hur det framtida bostadsbyggandet ska se ut, och det behöver ske under det här året. När denna plan har kommit in fattar vi beslut om det är tillräckligt eller om kommunen blir återbetalningsskyldig, säger hon.

LÄS MER:Lerums kommun köper Garveriet i Floda

LÄS MER:Drömmen om Garveriet sprack – men Arya fortsätter kämpa

LÄS MER:Därför väljer ägarfamiljen att sälja Garveriet till kommunen

LÄS MER:Historien bakom Garveriet i Floda – började med sulläder

ANNONS