Lerums kommun inför eldningsförbud – så påverkas du

Lerums kommun har drabbats av flera terrängbränder den senaste tiden – nu införs eldningsförbud för hela kommunen, efter rekommendation från räddningstjänsten. Invånare uppmanas också att vara sparsamma med vattnet.
– Det är så torrt att det är sprickor i gräsmattan, säger Anders Hultén, säkerhetschef i Lerums kommun.

ANNONS
|

Under helgen lockades en del invånare ut i solen för att grilla på allmänna platser i kommunen – det syntes inte minst omkring Nyebroparken och Aspen i Lerum. Nu blir det emellertid slut med det, menar Lerums kommun.

– Prognosen är att det blir en torr sommar. Flera regioner har fattat eldningsförbud redan, mest i södra Sverige, säger Anders Hultén, säkerhetschef i Lerums kommun.

Flera bränder har drabbat Lerums kommun

Det var under onsdagen som räddningstjänsten hade ett samverkansmöte med företrädare från Lerums kommun. De förmedlade då den bistra nulägesbilden, något som har framgått av antalet larm om terrängbränder i kommunen den senaste veckan.

– När tänkte du på att det regnade senast? Det är så torrt att det är sprickor i gräsmattan, säger Anders Hultén.

ANNONS

Räddningstjänsten rekommenderade kommunen att införa eldningsförbud. Så under torsdagen signerade Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande, dokumentet. Nu är eldningsförbudet ett faktum.

– Det är en väldigt trevlig sommaraktivitet, så jag förstår att man vill göra det, beklagar Viktor Lundblad.

Uppmanar invånare att spara på vattnet

Det går fortfarande bra att grilla på villatomter i alla former av grillar, samt på permanent iordningställda grillplatser, utformade så att faran för antändning och spridning är låg. Men invånare får inte längre göra upp eld i skog och mark.

Det finns olika grader av eldningsförbud, förklarar Anders Hultén – och detta är blott första steget. Nästa steg är totalt eldförbud, därefter kan länsstyrelsen besluta om grillförbud.

Anders Hultén vill vidare uppmana invånare att inte vara vårdslösa med vattenförbrukningen.

– Kom ihåg att vara restriktiv med vattnet. Det är ingen vattenbrist, men då förebygger vi så att det inte blir någon vattenbrist heller. Om du inte behöver, vattna inte din gräsmatta på tvåtusen kvadratmeter, säger han.

Eldningsförbudet trädde i kraft klockan 15 under torsdagen.

LÄS MER:Utryckning till brinnande träd i Aspenäs

LÄS MER:Extremt stor skogsbrandsrisk i Lerum

LÄS MER:Terrängbrand i Lerums kommun

ANNONS