Lerums mäklardrottning – säljer dubbelt så mycket

Carina Jönsson är Lerums solklara mäklardrottning. Under 2022 sålde hon 119 bostäder, vilket är mer än dubbelt så många som tvåan. Att ha kul, älska sitt jobb och bry sig om att det blir bra för dem som säljer och köper bostäderna är hennes recept till framgång.

ANNONS
|

Enligt Hemnets statistik för bostadsförsäljningar per mäklare under 2022 finns det en klar vinnare i Lerums kommun– Carina Jönsson på Fastighetsbyrån. Hon har genomfört 119 försäljningar jämfört med tvåan Jimmy Lang, också Fastighetsbyrån, som sålde 47 bostäder.

Grattis:

– Tack så mycket, säger Carina med ett stort leende när hon hälsar välkommen i mäklarbyråns kontor på Brobacken i Lerum.

Du är överlägsen, vad är receptet?

– Att jag verkligen älskar mitt jobb, svarar hon med emfas och ännu ett leende.

Under intervjun återkommer hon flera gånger till hur roligt hon tycker att arbetet är. Hon tycker om flexibiliteten, som innebär att hon inte arbetar åtta till fem utan väldigt varierade arbetstider. Och hon jobbar mycket, i snitt 60 timmar i veckan. Att tycka att jobbet är roligt ser hon som en förutsättning för att hon ska jobba så mycket. Flexibiliteten betyder dock också att hon inte alltid behöver arbeta från kontoret utan kan läsa och svara på mejl och sms när hon är hemma, till exempel hos hästarna.

ANNONS

Har en gård

Carina och maken Martin Jönsson, också mäklare, driver en gård i Stenkullen, på gränsen till Gråbo. Hon ser det som ett plus att bo i kommunen. Hon är också uppvuxen här och har sina föräldrar här, i ett hus i Sjövik som hon och maken hittade till dem.

Den stora kärleken Martin träffade hon 2008, när hon började arbeta på Fastighetsmäklaren i Lerum, där han är delägare.

Ni jobbar fortfarande tillsammans, hur går det?

– Jättebra. Vi trivs med varandra. Och att vi är tillsammans så mycket på dagarna innebär också att var och en utan problem kan göra sin egen grej efter jobbet.

Även om yrkesvalet nu känns självklart var det inte det när hon först skulle ut i arbetslivet.

– När jag gick i gymnasiet här, säger hon och pekar mot Lerums gymnasium, gick jag till arbetsförmedlingen i Lerum för se om jag hittade något jag ville jobba med. Jag satte mig vid deras dator och scrollade och scrollade tills jag kom till fastighetsmäklare, där stannade jag upp, läste vidare och tänkte att det verkade kul.

Efter gymnasiet studerade hon vidare, inledningsvis med kompletterande kurser som hon behövde för att komma in på fastighetsmäklarutbildningen och därefter utbildade hon sig till mäklare. Och det stod snabbt klart att hon hade valt rätt. Redan från första försäljningen har jobbet varit roligt.

Har lång erfarenhet

Nu har Carina arbetat i branschen i 16 år, först några år i Göteborg och sedan i Lerum.

– Jag tror att erfarenheten också är viktig för att lyckas, särskilt i svåra tider, som nu. Jag och min kollega, Mats Häger, brukar prata om hur viktigt vi tror att det är att vi har arbetat länge med det här. Det gäller särskilt när det kommer utmaningar, för det är då man sätts på prov. 2008 var också ett tufft år, och vi arbetade som mäklare då också.

Att hon har varit i branschen länge, och gjort ett bra jobb, lönar sig. 70 procent av kunderna är kunder som hon har haft tidigare som väljer att anlita henne igen.

– Det är det man vill. Kommer kunderna tillbaka har man uppenbarligen gjort ett bra jobb den första gången, säger mästarmäklaren.

En väsentlig komponent i framgången är sannolikt också att hon inte tar det med en klackspark när människor lämnar över sina forna eller framtida hem i hennes händer.

Känner du av det ansvaret?

– Absolut. Det är den största affären de flesta människor gör i sina liv så det är jätteviktigt att den blir bra.

Hon berättar att hon tycker om känslan av att ha gjort en bra affär för någon. Och att hon lider med dem som sitter i en svår sits nu när marknaden rätt snabbt har blivit sämre, och som kanske köpte när priserna var höga och behöver sälja när priserna har sjukt väsentligt.

Bostadsförsäljningar

Lista från Hemnet med placering, namn, byrå och antal försäljningar

1, Carina Jönsson, Fastighetsbyrån, 119

2, Jimmy Lang, Fastighetsbyrån, 47

3, Per Eliasson, Fastighetsbyrån, 45

4, Caroline Larsson, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, 43

5, Mats Häger, Fastighetsbyrån, 41

6, Michaela Vidén, Bjurfors, 39

7, Elenor Fehrm, Svensk Fastighetsförmedling, 33

8, Katarina Arvidson, Bjurfors, 26

9, Elise Pettersson, Svensk Fastighetsförmedling, 25

10, Torbjörn Dahl, Bjurfors, 24

ANNONS