Lerumsmän i centrum för stor knarkhärva

Två före detta Lerumsbor misstänks vara huvudpersoner i en mycket omfattande knarksmuggling. Rättegången mot Lerumsborna och en rad andra misstänkta deltagare i ligan inleddes under måndagen.

ANNONS
|

De två männen i 25-årsåldern som är uppväxta i Lerum men nu bor på annan ort står inför rätta misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling. Enligt åklagaren har de under två datum, ett i maj och ett i juli, under förra året skickat 284 kilo cannabis från Spanien till Sverige. Narkotikan skickades till mottagare i Sverige i 66 olika försändelser. 19 av paketen har tagits i beslag av tullen.

Åklagaren skriver att ”gärningen är att bedöma som synnerligen grov narkotikasmuggling då den dels avsett en synnerligen stor mängd narkotika, dels utgjort ett led i en verksamhet som utövats i organiserad form i syfte att i stor omfattning bedriva handel med narkotika.”

ANNONS

Enligt förundersökningen ska duon ha tjänat cirka 172 000 kronor var på narkotikasmugglingen.

”Lite väl giriga”

I en artikel i Göteborgs Posten berättar åklagaren att det var den stora mängden likadana paket till en postterminal i Skåne som väckte tullkriminalens intresse.

– De blev lite väl giriga. De sände iväg aningen för många försändelser samtidigt. Det innebar att upplägget kunde avslöjas, sa åklagaren till GP:s reporter.

En av de före detta Lerumborna svarar konsekvent: ”ingen kommentar” på utredarnas frågor. Den andra är lite mer tillmötesgående, han har förklarat att han fick betalt per försändelse som kom fram till Sverige.

Till exempel frågade förhörsledaren:

– Var det samma person som du fick cannabisen av?

Och fick svaret:

– Ehm, rent fysiskt nej.

Förhörsledaren: Hur många fysiska personer fick du pengar av?

25-åringen:

– Det var en, men de jag fick cannabisen av de var lite olika.

Svarar inte om andra

Han svarade dock endast på frågor gällande honom själv, inte om någon annan. Förhörsledaren ställde till exempel den här frågan om hans vän som också är uppvuxen i Lerums kommun:

– Sett till ekonomin ser ni ut att vara kompanjoner, samarbetspartners. Är ni kompanjoner även gällande cannabisförsändelserna till Sverige?

Och fick svaret:

– Ingen kommentar.

Rättegång i många dagar

Ytterligare elva personer åtalas för inblandning i den omfattande narkotikasmugglingen. En av dem verkar ha haft den centrala rollen i Sverige, och hans flickvän och morfar återfinns bland de åtalade.

Det är en mycket omfattande utredning. Domstolsförhandlingarna väntas pågå under totalt 15 dagar, med start måndag 24 april, och sista dag den 9 juni. Det är ännu oklart när dom meddelas.

Under tiden duon bodde i Lerum dömdes båda för narkotikabrott. Påföljden blev skyddstillsyn för den ena och skyddstillsyn med samhällstjänst för den andra.

LÄS MER:De misstänkta för skjutningen i Lerum har släppts i väntan på dom

LÄS MER:Man misshandlade kvinna inför vittnen – döms till fängelse

LÄS MER:Man våldtog kvinna brutalt –hovrätten skärper fängelsedom

ANNONS