Man tände eld på sitt radhus – dom om mordbrand fastställs

En man i 60-årsåldern från Lerums kommun stal från bostadsföreningen och tände eld på sitt radhus. Han dömdes i tingsrätten till fängelse i tre år och sex månader för bland annat mordbrand. Men överklagade. Nu har en högre instans fastställt domen.

ANNONS

Våren 2021 beslutade styrelsen i radhusområdet i Lerums kommun, som 60-åringen bodde i, att han skulle avgå från sin förtroendepost i föreningen med omedelbar verkan. Styrelsen misstänkte brott och tog bort mannens tillgång till föreningens bankkonto. En anhörig till mannen lämnade i samma veva över en kasse med papper och sa att föreningen borde gå igenom handlingarna. Det gjordes. Vilket innebar att det uppdagades att mannen tidigare under året hade fört över 175 599 kronor från föreningens konto till sitt eget. Styrelsen polisanmälde händelsen.

60-åringen erkänner detta brott. Och han dömdes i Alingsås tingsrätt för trolöshet mot huvudman för stölderna.

ANNONS

Tjockt med rök

Ytterligare ett brott behandlades i samma dom. Någon vecka efter polisanmälan mot mannen började det brinna i hans bostad i radhusområdet i Lerums kommun. Räddningstjänsten larmades till radhuset efter att grannar hade sett att det brann. Grannarna såg också att mannen befann sig i bostaden, och försökte hjälpa honom ut, dock utan att lyckas.

När brandmännen kom till radhuset brann det i köket. En av rökdykarna säger i förundersökningen ”Det var tjockt med rök, jag såg inget först, tog första väg till köket och släckte.” Han berättar att han släckte branden och att kollegorna under tiden släckningsarbetet pågick kunde rädda 60-åringen som befann sig på övervåningen. Därefter förde ambulanspersonal honom till sjukhus, han hade andats in rök men var vid medvetande.

En anlagd brand

Nationellt forensiskt centrums, NFC, slutsats om brandorsaken är att brandfarlig vätska, som fanns mellan spisen och ett köksskåp, har antänts genom att det tillförts eld eller glöd. NFC skriver ”Ett tänkbart scenario är att den brännbara vätskan har hällts på bänkskivan och spis och därefter runnit ned på golvet innan eller i samband att det tillförts eld eller glöd.”

Det konstateras vidare att det fanns spridningsrisk. I räddningstjänstens sakkunnighetsutlåtande framgår det att en utebliven släckinsats sannolikt hade medfört att branden spridit sig vidare till först inredning och byggnadskonstruktion, sedan till tak- och vindsutrymmet. En fortsatt brandspridning kunde innebära att hela bostaden kunde omfattades av branden som dessutom riskerade att sprida sig vidare till närliggande bostads- och vindsutrymmen och tak i hela radhuslängan.

Tidigare ostraffad

Mannen nekar till att ha anlagt branden. Men enligt tingsrätten är det utrett att branden startades av någon. Domstolen menar att även om ingen har sett 60-åringen tända eld är omständigheterna och bevisningen så stark att det är ställt utom rimligt tvivel att det var han som anlade branden. Brottet rubriceras mordbrand även om ingen person dog i branden.

Mannen är tidigare ostraffad och döms enligt brottens straffvärde, vilket är fängelsestraff på tre år och sex månader. Han överklagade alltså denna del av domen. Men den högre instansen, hovrätten för Västra Sverige, instämmer i tingsrättens bedömning.

Mannen ska också betala skadestånd på 1 645 946 kronor till försäkringsbolaget, som betalade för renovering av bostaden efter branden. Han ska även betala 175 599 kronor till samfällighetsföreningen i bostadsområdet.

LÄS MER:Politiker i Lerum åtalas – stoppade biltrafik i Stockholm

LÄS MER:Tio män ställs inför rätta efter skjutningen på Brobacken i Lerum

LÄS MER:Sambon hittades avliden – man dömd för grov misshandel

ANNONS