Mannens liv gick inte att rädda – han avled i villabranden

En man i 60-årsåldern har avlidit efter att det började brinna i hans hus i Floda. Det finns i nuläget inget som tyder på att branden var anlagd.

ANNONS

Vid 19-tiden på lördagskvällen larmades räddningstjänsten till villan i Floda.

– Inringare hade sett att det brann i huset och att branden spred sig till våning två. Vi åkte dit med sex enheter, säger Carl Fredrik Lindahl, olycksutredare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och gick in i huset med rökdykare. Och det var brandmännen som hittade mannen i huset och kunde få ut honom. Han fördes till sjukhus i ambulans men på natten kom beskedet att han hade avlidit.

Mannen hade befunnit sig i det rum som var klart mest brandskadat. Det är oklart om han var vid liv när han hittades.

ANNONS

– Jag vet inte hur det var i det här fallet men om det finns kvar personer i ett hus som brinner avlider de oftast av röken, inte av elden, säger David Hallberg, utredningsbefäl på Lerumspolisen.

Troligen inget brott

Inledningsvis var ärendet rubricerat som mordbrand, som det nästan alltid är när det börjar brinna i ett hus. Polis och räddningstjänst gjorde en teknisk undersökning i huset på måndagen. Med under denna undersökning var det också en polishund som till exempel kan känna lukt av om det har använts tändvätska för att få igång branden.

–Efter den tekniska undersökningen är det inte en starkare misstanke om brott, snarare tvärtom, förklarar David Hallberg.

Det är dock först efter en obduktion som det med säkerhet kan sägas om utredningen kan läggas ner. En sådan kan till exempel visa om döden inträffade efter eller innan branden startade.

Möbler på gårdsplanen

Det var ett gammalt trähus och elden hade spridits till bjälklag, vilket innebar att det brann på båda våningarna. Enligt Carl Fredrik Lindahl fanns det viss risk för att elden skulle ha spridit sig till intilliggande byggnader, men eftersom räddningstjänsten var så snabbt på plats var inte risken överhängande.

Räddningstjänsten kunde lämna platsen vid halv elvatiden på kvällen, då var släckningsarbetet helt avslutat.

Huset är tydligt brandskadat invändigt och totalt eller delvis sönderbränd interiör har ställts utanför. Det står också brandskadade möbler på gårdsplanen. Eftersom elden kunde begränsas och släckas så snabbt är dock utsidan relativt oskadd.

ANNONS