Massiv kritik mot planerad förskola: ”Mer trafik är vansinne”

Den planerade förskolan i Bråta kommer att göra den redan ansträngda trafiksituationen livsfarlig. Det menar närboende, varav nio överklagat bygglovet.
– Att lägga till 80 resor morgon och kväll är hål i huvudet, säger trebarnspappan Robin Gotin.

ANNONS
|

Som Lerums Tidning tidigare berättat, ska Bråtastugans förskola läggas ner och ersättas av paviljonger med plats för upp till 80 barn. Paviljongerna ska dock uppföras en bit bort, i en skogsdunge där Tånvägen och Bråta Kärrvägen möts.

Det har flera av grannarna synpunkter på. Nio överklaganden har inkommit till kommunen.

En av de överklagande är Mats Norling. Han anser att trafiksituationen på den smala Tånvägen kommer bli ohållbar.

– Den trafikmängd som kommer bli med 80 barn, plus personal och varutransporter, den tror inte vi kommer kännas säker för barnen.

Han påpekar att gång- och cykelbanan är inte avskild med någon upphöjning, bara en markering, och att den används som körbana vid bilmöten.

ANNONS

– Det finns barn här i området som själva tar sig ner till skolan i Hulan. De både cyklar och går. Nu kommer det att köra en massa föräldrar där samtidigt som skolan börjar, och det kommer att vara ganska trafikerat på vägen. Och om två bilar möts finns det inte längre plats kvar för barnen.

Oroar sig för sina barn

Han får medhåll av Malin och Robin Gotin, vars tre barn är bland dem som behöver ta sig till Hulanskolan dagligen.

– Det är känns skitjobbigt. Om de inte fixar vägen får de försöka ta en annan väg, för det kommer inte funka, säger Robin.

På vintern är trafiksituationen ännu värre, menar han, då gångbanan inte skottas.

– Då går det inte ens att mötas. Då får man backa, och vända. Och det är ganska stökigt att ta sig upp på vintern, de dagarna det snöat. Att då lägga till 80 trafikresor morgon och kväll, det är hål i huvudet.

Erika Hägg, som bott på Tånvägen sedan 1995, lyfter också att det finns en kulle längs vägen som helt skymmer sikten i en krök.

– Vi sa redan innan husen byggdes här (Bråta Kärrvägen, reds. anm.) att den där kullen kommer att göra att vi en dag kör på någon. Det kommer att bli en krock, eller så kommer det att kila fram något barn som blir påkört. När det är halt är risken stor att någon bil inte kan få stopp där. Att då skapa ännu mer trafik är vansinne.

Ifrågasätter trafikutredningen

Lerums kommun har tidigare hänvisat till att trafikutredningen, som utförts av AFRY, inte visar på några hinder för att uppföra en förskola i området.

Men utredningen ger de närboende inte mycket för.

– Den speglar inte den situationen som är vid de trängre passagerna. De har tagit bilder på där det är brett, där det finns omkörningsmöjligheter, men så ser det inte ut på hela vägsträckan. Det känns som att rapporten är gjord för att den ska tillfredsställa kommunens behov av att få ett tillfälligt bygglov, säger Mats Norling.

Innan sommaren höll Lerums kommun ett informationsmöte med de närboende. Men det handlade mest om förskolans utformning, menar Mats Norling.

– Ordet dialog finns inte med i den här processen. Och det pekar på att de vet att det kommer vara ett obekvämt projekt.

Vad hoppas du att ditt överklagande resulterar i?

– Att kommunen tittar lite mer med öppna ögon tittar på trafiksituationen, och samtidigt på alternativa placeringar som faktiskt bättre möter behoven.

Placeringen, precis utanför familjens hus, tycker inte heller Robin Gotin känns lämplig. Men om Tånvägen åtgärdades, är han beredd att acceptera den.

– Om man breddar vägen och fixar en ordentlig trottoar, med cykelbana, så absolut.

Vill inte bemöta kritiken

När Lerums Tidning till slut når kommunens bygglovschef Linda Ternström, hänvisar hon liksom tidigare till trafikutredningen som gjorts.

– I det här ärendet har vi gjort en bedömning att placeringen av den tillfälliga förskolan är lämplig utifrån plan- och bygglagen. Den bedömningen är gjord bland annat utifrån trafikutredningen, säger hon.

Enligt utredningen är vägnätet rustat för trafiken som förskolan kommer att medföra, och det finns både ”kapacitet att lämna och hämta med bil men också möjligheter att lämna och hämta med cykel på ett tryggt och säkert sätt”, skriver bygglovschefen i ett mejl.

Att de närboende anser att trafikutredningen är missvisande och att det inte finns utrymme för mer trafik, och dessutom blir otryggt att cykla, vill Linda Ternström inte kommentera.

– De överklaganden som kommer in, lämnas över till Länsstyrelsen som kommer göra en vidare bedömning av ärendet.

LÄS MER:Paviljonger ersätter förskola – grannarna överklagar

LÄS MER:Förskolor i Hulan stänger avdelningar

LÄS MER:Lärarna larmar: Förskolor i Lerum överfulla – behöver akut lösning

ANNONS