Nedskräpning vid Hagaviken upprör: ”Folk kan skada sig”

Spår av eldning på klipphällen, ölburkar, krossat glas och farliga föremål i vattnet är inget ovanligt i Hagaviken vid Aspenäs. Nu går boende ut och uppmanar badplatsens besökare att ta med sig sitt skräp hem.
– Det är ju jävligt otäckt om någon dyker på en kundvagn som någon har slängt i, säger Nicklas Unger, styrelseledamot i Aspenäs villaägares förening.

ANNONS
|

Precis vid Strandvägen ligger Hagaviken. En klippig liten badplats omringad av ståtliga gamla träd och intill finns en brygga med båtar förtöjda. Platsen är en populär badplats för boende i området och en träffpunkt för ungdomar om kvällarna.

Det händer dock att tidiga morgonbadare välkomnas av skräp, rester av eldning och farliga föremål i vattnet. Nicklas Unger, som bor precis vid viken och badar där dagligen, berättar att det häromdagen låg en kundvagn under ytan.

– I det stora hela sköts det men det dummas på helgerna och det är tråkigt när folk kan skada sig. Förra helgen brann det i en gammal ek och det var inte en spontanantändning utan det var någon som fjuttat på. Det är lite otäckt, säger han.

ANNONS

Stökigt vid sommaravslutning

Grannen Hans Erik Alpers är av samma åsikt. När han passerade badplatsen på tisdagsmorgonen i veckan var gräset fullt av skräp och på klipphällen låg brända vedträn:

– Det var ett stort gäng, säkert fler än 20 ungdomar, där i går kväll, och det är ”våra ungdomar”. Jag kände igen en mopedbil som hör hemma i Lerum, säger han när LT ringer upp.

Han ifrågasätter varför ungdomarna inte plockar upp efter sig:

– Varför städar man inte själv? Det är inte min uppgift. Ingen vill ha det så här och tar man dit en ölburk kan man ta med sig den hem igen.

Tidigare har han varit i kontakt med Lerums kommun om att sätta upp soptunnor vid badplatsen. Något som inte är aktuellt, enligt Hans Erik Alpers.

– Någon måste ju tömma den.

Trots stök – härlig stämning i viken

Nicklas Unger tror å sin sida inte att soptunnor är ett bra lösning. Han menar att när det inte finns soptunnor tenderar folk att ta med sig sitt skräp hem.

– Jag vet inte om det hade fungerat. Det är en brant backe ner och finns det en soptunna blir det någons annan ansvar.

Nicklas Unger bor granne med badplatsen och är en engagerad medlem och styrelseledamot i lokala Aspenäs Villaägares förening.
Nicklas Unger bor granne med badplatsen och är en engagerad medlem och styrelseledamot i lokala Aspenäs Villaägares förening. Bild: Privat

Han berättar när han själv satte upp en provisorisk soptunna på sandstranden bredvid Hagaviken:

– Det sprack direkt! När den var full ställde folk sitt skräp bredvid istället.

Trots problem med nedskräpning och i vissa fall trasigt glas, och nedslängda föremål i vattnet, säger Nicklas att det ofta är väldigt go stämning nere i Hagaviken om kvällarna – och att de flesta sköter sig. Han hyllar också sina grannar som ofta städar upp efter andra.

– Det vi önskar mest är att ungdomarna tänker till, men också att fler vuxna tar sig ner på kvällen för det är jättetrevligt att vara där nere. Och jag tror att det skulle bli mycket bättre om det bara var lite mer vuxen närvaro där nere.

LÄS MER:Stor guide – Här kan du bada i Lerums kommun

LÄS MER:Utryckning till brinnande träd i Aspenäs

LÄS MER:Här är badtemperaturen på Lerums badplatser

ANNONS