Ny cykelled planeras mellan Göteborg och Herrljunga

Göteborg till Herrljunga, genom bland annat Lerum, på cykel. Det är målet med satsningen på en ny led för semestercykling i regionen.
– Där besökarna kan bo bra, äta gott och få saker att uppleva, säger Olle Wängborg, ledutvecklare vid Västkuststiftelsen.

ANNONS

Just nu planeras det för fullt för en cykelled från Göteborg till Herrljunga. Leden är även tänkt att gå igenom Lerum, Alingsås och Vårgårda.

Huvudman i projektet är Västkuststiftelsen, som har som uppdrag att bevara och tillgängliggöra den västsvenska naturen.

– Det här handlar om semestercykling. Det ska också vara bra för det lokala näringslivet så vi drar den där besökarna kan bo bra, äta gott och få saker att uppleva, säger Olle Wängborg, ledutvecklare på Västkuststiftelsen.

Sträckan: 110 kilometer

Projektet är ett samarbete mellan Västkuststiftelsen, de aktuella kommunerna som leden ska gå igenom och Trafikverket.

Totalt rör det sig om drygt 110 kilometer cykelled som ska förläggas på redan befintliga gång- och cykelvägar, samfälligheter, privata vägar och Trafikverkets vägar.

ANNONS

– Varje kommun sköter om sin del av sträckan. Inför varje säsong ser de över underlag och skyltning och har beredskap att åka ut och sätta upp en skylt om någon besökare hör av sig, säger Olle Wängborg.

Kan bli del av jätteled

Dessutom undersöker stiftelsen om den planerade leden kan ansluta till Ätradalsleden, som går mellan Falkenberg och Falköping.

Ätradalsleden ansluter i sin tur till Kattegattleden som går mellan Helsingborg och Göteborg.

– Ganska snart efter Herrljunga skulle den kunna träffa Falköping eller Ulricehamn. Då skulle det gå att cykla en mycket längre sammanhängande sträcka genom alla lederna, säger Olle Wängborg.

Då kan allt stå klart

Processen är ännu i ett förhållandevis tidigt skede. För närvarande inväntar stiftelsen politiska beslut från de olika kommunerna om de godkänner avsiktsförklaringen, för att sedan kunna skicka in en ansökan till Trafikverket.

Därefter ska trafiksäkerheten på leden utredas innan allt kan bli godkänt och börja ta form.

– I bästa fall kan den stå klar till cykelsäsongen 2024. Men det är väldigt svårt att ge någon prognos ännu, säger Olle Wängborg.

LÄS MER:Sambon hittades avliden – man dömd för grov misshandel

LÄS MER:Inbrottstjuvar greps på bar gärning i Stenkullen – förskolepersonal larmade

LÄS MER:Hunden Frasse försvunnen i en månad – kan ha förvildats

ANNONS