Operasångerskan går i anmoderns fotspår – på Nääs slott

Sångerskan Caroline Gentele tittade bak i tiden och insåg att hon var släkting med Euphrosynes Abrahamson, operastjärnan som köpte Nääs slott på 1800-talet. I helgen framförde Caroline en operamonolog om Euphrosynes liv i Vänhem på slottsområdet.

ANNONS
|

När opersasångare Caroline Gentele insåg att hon är släkt med Euphrosyne Abrahamson, som var hyllad operasångare på 1800-talet, ville hon veta mer om sin anmoder. Denna nyfikenhet har nu lett till att hon har satt upp ”Mitt namn var Euphrosyne – en operamonolog om musiken, kärleken och döden” i Vänhem, på Nääs slott.

I helgen var det dags. Och på plats i den vackra salen, där skönsången framfördes, var flera av Euphrosynes släktingar. I publiken satt till exempel Carolines pappa, Claes Gentele. Euphrosyne var hans farmors syster. På plats var även Kristina Lagerlöf och den hyllade 1800-talstjärnan var hennes farmors mors syster. Med var också Kerstin Ryberg, som hade Euphrosyne som farfars fars syster.

ANNONS

Medlemmar i svenska 1800-talssällskapet passade också på att insupa lite kultur och ta chansen att få veta mer om stjärnan från deras favoritårhundrade. Och de hade utstyrsel som åhörare till någon av Euphrosynes hyllade uppsättningar kunde ha haft.

Det var Caroline Gentele som stod för sång och manus. Eric Skarby spelade piano och Andreas Rodenkirchen stod för regi.

Med internationell karriär

Caroline Gentele har, kanske utan att veta det, gått i sin anmoders fotspår. För likt Euphrosyne har hon en stor begåvning. Hon är med i gruppen Divine, som grundades av och oftast består av henne och Gabriella Lambert-Olsson. Divine har medverkat i en rad olika radio- och tv-program och har även turnerat över hela världen. 2013 producerade de dessutom sitt eget inslag när de sjöng på Nobelfesten i Stockholm.

Kvinnan hon nu har valt att skriva en operamonolog om hade en intensiv och framgångsrik karriär. På Nääs slotts hemsida står det att Euphrosyne debuterade som Pamina i Trollfjöjten, i Stockholm 1855, och därefter fick anställning som primadonna assoluta i Madrid.

Några år senare, 1858, nådde hon stora framgångar som Elvira i Verdis Ernani. Hon blev därefter anställd vid italienska operan i Wien.

På Nääs slotts hemsida står det:

”En av åhörarna under våren i Wien var grosshandlaren August Abrahamson från Göteborg. Han var internationell köpman och hade också kulturella intressen. Samma år som de träffades gifte de sig.”

Även om Euphrosyne då var en internationell stjärna slutade hon sjunga när de gifte sig. Paret köpte Nääs, men Euphrosyne hann aldrig flytta in. Hon dog vid 32 års ålder.

LÄS MER:Pensionerade elektrikern får Nääs Slott att lysa upp

LÄS MER:Här besökte kungen Nääs slott – fick gåva av Lerums kommun

LÄS MER:Släkting till slottets sista ägare framför historisk opera på Nääs

ANNONS