Utanför Lerums kyrka krockade bussen och personbilen. Det är oklart exakt vad som hänt, men preliminära uppgifter pekar på att personbilen kommit över i motsatt körfält, kanske på grund av halt väglag.
Utanför Lerums kyrka krockade bussen och personbilen. Det är oklart exakt vad som hänt, men preliminära uppgifter pekar på att personbilen kommit över i motsatt körfält, kanske på grund av halt väglag. Bild: Tobas Kjellberg

Pojke på sjukhus efter busskrasch i Lerum – skola i chock

En elev på Lerums gymnasium vårdas för livshotande skador efter en trafikolycka förra veckan. Samtidigt bearbetar skolkamraterna händelsen.
– Elever är i chock och sorg, säger Göran Careborg, gymnasiechef.

ANNONS
|

Det var vid elvatiden under onsdagen förra veckan som fyra gymnasieelever färdades i en personbil på Alingsåsvägen i Lerum, i riktning mot centrum. Samtidigt kom buss 525 körande i motsatt riktning.

Utanför Lerums kyrka krockade de.

– Av de foton som finns i ärendet så ser det ut som att personbilen har kommit över i bussens körfält, säger Catharina Lidén Gustring, förundersökningsledare vid Trafiksektionen, polisen region Väst.

Catharina Lidén Gustring berättar att polisutredningen just startat och att mycket kvarstår att utreda av olyckan innan en fullständig bild av olyckan kan framträda.

Var det en frontalkrock?

– Nja, det blir väl delvis. Det har tagit ganska mycket i sidan först och främst på personbilen, svarar Catharina Lidén Gustring och fortsätter:

ANNONS

– Sen vet jag bara att det var väldigt halt på den här vägen i samband med när olyckan inträffade.

Krisstöd från flera efter bussolycka i Lerum

Klockan 11.04 larmades polis och räddningstjänst till olycksplatsen utanför kyrkan. Vägen spärrades av och trafiken leddes om i samband med räddningsarbetet, som fordrade flera ambulansturer. Även en ambulanshelikopter skickades till platsen.

– Det var fyra stycken killar som färdades i bilen, tre av dem som är passagerare kördes till Sahlgrenska universitetssjukhus och det var med allvarligare skador. Förare av bilen kördes till Östra sjukhus med en armfraktur, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

På Lerums gymnasium nåd­des personal och elever av beskedet redan under samma eftermiddag.

Från och med torsdag morgon hade skolan aktiverat hela elevhälsan – med kuratorer, skolsköterskor, specialpedagoger och skolpsykolog.

– De la allt annat åt sidan och gjorde sig tillgängliga som samtalspartners, säger Göran Careborg, gymnasiechef.

En del elever sökte sig till Lerums kyrka, som hade extraöppet för samtalsstöd. Därtill fanns kommunens fältsekreterare på skolan och Lerumspolisen stod utanför gymnasiet för att svara på frågor under torsdagen.

Vårdas för livshotande skador efter olyckan

Också lärare och mentorer har varit en viktig del i att trösta och samtala, betonar Göran Careborg.

Hur reagerar eleverna på det här?

– De reagerar nog väldigt olika. Tre av de här killarna går ju i samma klass så det är klart att den klassen hamnar i chock, givetvis. Sedan är det en stor skola, så en del elever är rätt skilda ifrån varandra både lokalmässigt och programmässigt. Det är många som, trots att man går i samma skola, inte känner varandra. Men ju närmar man är desto mer berörd är man, svarar Göran Careborg.

Efter helgen har tre av de skadade ungdomarna kunnat lämna sjukhuset för vidare vård i sina hem. Men deras fjärde vän vårdas fortfarande på sjukhus och läget är mycket allvarligt.

”En patient vårdas på Sahlgrenska Universitetssjukhuset med livshotande skador”, skriver Ingrid Fredriksson, presskommunikatör vid Sahlgrenska, i ett mejl under måndagen.

Bussförare och passagerare i chock

Göran Careborg berättar att många elever visar stöd för den skolkamrat som nu vårdas. Bland annat har blommor lagts ut vid hans skåp.

Samtidigt lyfter han elevernas förmåga att stötta varandra.

– Det finns en enorm styrka, det blir ibland att man inte ser det när vi har synpunkter på dagens ungdomar, men det är fantastiskt vad de vågar visa känslor och stötta varandra, säger Göran Careborg.

Efter olyckan fördes också bussföraren och en passagerare till sjukhus – på grund av chock, berättar Thomas Fuxborg, men båda är fysiskt oskadda. Västtrafik meddelar att föraren har tagits ur tjänst och erbjudits företagshälsovård.

De menar att de har olycksförloppet klart för sig.

– En personbil kom över på fel sida av vägen vid Lerums kyrka och körde in i fronten på bussen på linje 525. De fick sladd på bilen helt enkelt och kom över på fel sidan av vägen, säger Anne Garcia Solving, affärsutvecklare vid Västtrafik.

Har bussföraren gjort något fel i detta?

– Det har inte brustit någonting i rutinerna, det är bilen som har fått sladd.

Hur vet ni allt detta?

– Det jag fått till mig av bussbolaget är att det är så det har gått till. Man ser inte att bussföraren har gjort fel, svarar Anne Garcia Solving.

Brottsrubricering kan ändras

Polisen är emellertid försiktig med att uttala sig säkert än. Det ska göras fler vittnesförhör och även en platsundersökning, berättar Catharina Lidén Gustring.

Brottsrubriceringen är vårdslöshet i trafik, men Catharina Lidén Gustring betonar vidare att den kan komma att ändras.

ANNONS