Kristdemokraternas Christian Eberstein (i mitten) får inte stöd av vare sig Vänsterpartiets oppositionsråd Anette Holgersson (t v), eller Moderaternas kommunalråd Viktor Lundblad, t h).
Kristdemokraternas Christian Eberstein (i mitten) får inte stöd av vare sig Vänsterpartiets oppositionsråd Anette Holgersson (t v), eller Moderaternas kommunalråd Viktor Lundblad, t h). Bild: Tobias Kjellberg

Sälj Lerums andel i Förbo – drastiskt förslag från KD

Lämna Förbo – det kontroversiella förslaget kommer från Kristdemokraterna, som inte vill dela bostadsbolag med tre andra kommuner. Bristen på kontroll över lägenheter ligger bakom det politiska utspelet, som handlar om var man bäst placerar de cirka 1,5 miljarder kronorna som Lerum har i bolaget.

ANNONS
|

Genom Förbo delar Lerums kommun allmännyttigt bostadsbolag med Härryda, Mölndal och Kungälv. Lerum äger drygt 20 procent av bolaget, men kommunen bör sälja sin andel, det anser Kristdemokraterna.

– Under en längre tid har vi funderat på om vi får ut det som vi behöver ha ut av ett sådant bolag? säger Christian Eberstein, KD:s förstanamn i Lerum.

Han svarar själv på sin retoriska fråga:

– Nej, det får vi inte eftersom vi bara är delägare och till exempel inte har full kontroll över tilldelning av sociala lägenheter. Poängen är att vi är med och äger något som vi faktiskt inte har full rådighet över inom kommunens gränser.

ANNONS

1,5 miljard kronor

Det handlar också om inflytandet över den ordinarie bostadskön, och även om Christian Eberstein understryker det sociala perspektivet finns även en viktig ekonomisk aspekt.

– I Förbo har vi tillgångar på knappt en och en halv miljard kronor, det är en otroligt stor summa pengar. Tittar vi på våra banklån så ligger de ungefär i samma härad, vi skulle kunna amortera bort hela vår skuld, eller finansiera alla våra kommande skolprojekt och äldreboenden, säger han.

Väljer man något av dessa alternativ finns möjlighet för kommunen att blockhyra lägenheter av privata aktörer. Men den väg som Kristdemokraterna föreslagit är att aktivera Aspenäs Villastad, som varit ett vilande allmännyttigt bostadsbolag sedan 2015.

Kommunalrådet ser stora risker

Kommunalrådet Viktor Lundblad, Moderaterna, gör en helt annan analys av vad det skulle innebära att lämna Förbo.

– Vi har till mångt och mycket ett välfungerande allmännyttigt bostadsbolag där vi tillsammans med övriga tre ägarkommuner har skapat stordriftsfördelar, där vi delar olika typer system, personal, service och så. Det är en effektivisering som kommer till nytta, säger han.

Viktor Lundblad menar att det skulle vara kapitalförstörelse att sälja sitt hyresbestånd, för att sedan behöva köpa tillbaka det för en dyrare peng. Han delar heller inte Christian Ebersteins uppfattning att man saknar kontroll över bolaget i och med Lerums representation i Förbos ägarråd och styrelse. Kommunalrådet ser tvärtom en risk att kontrollen helt och hållet skulle hamna i Härrydas, Mölndals och Kungälvs händer.

– Vi har ingen aning om de andra ägarkommunerna är intresserade av att sälja det hyresbestånd som specifikt finns vår kommun, så risken är att vi säljer våra aktieandelar i Förbo och sen inte får köpa loss hyresbeståndet för att föra in det i ett annat bolag. Då står vi utan inflytande.

Slutligen påpekar Viktor Lundblad att Lerums eget bostadsbolag, Aspenäs Villastad, försattes i ett vilande läge eftersom det inte fungerade och var olönsamt för kommunen.

Syftet att väcka frågan

Även Kristdemokraterna var med och tog det beslutet 2015. Skulle man aktivera bolaget igen krävs ett organisatoriskt omtag, anser Christian Eberstein.

– En effektiv förvaltningsomsorg är A och O, men vi är inte emot själva tanken på ett eget allmännyttigt bostadsbolag.

Frågan behandlades på de förra mötena i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen och Kristdemokraterna har enbart fått stöd av Sverigedemokraterna. Christian Eberstein hade dock inte räknat med att få en politisk majoritet med sig redan nu.

– Syftet är att väcka frågan för vi tycker att våra invånare förtjänar att få koll på det här, frågan vad vi ska göra med den här pengen är viktig.

– Det här är inte en lätt fråga, vi vet att den är svårsmält, men tror att det finns en del funderingar i alla partier.

Miljöpartiets Daniel Eriksson meddelar att partiet inte nödvändigtvis motsätter sig ett eget kommunalt bostadsbolag.

– Men vi anser att en omstrukturering som innebär ett avvecklat ägande i Förbo i så fall behöver föranledas av en omfattande utredning, säger han, och förklarar att MP därmed inte vill göra något ställningstagande i frågan i nuläget.

Möjlighet till två bolag

Vänsterpartiet tillhör de partier som vill ha kvar Förbo, men dess oppositionsråd Anette Holgersson pekar på en medelväg mellan Kristdemokraternas förslag och den nuvarande situationen.

– Vi tycker inte att det vore det smartaste alternativet sälja ut Förbo, sen är inte vi främmande för ett kommunalt bostadsbolag. Titta på Mölndal, som har Mölndalsbostäder och Förbo, och Kungälv, som har Kungälvsbostäder och Förbo. Sen får vi utreda om det är en möjlighet att göra så, säger hon.

LÄS MER:Strandade förhandlingar om årets hyror i Förbo

LÄS MER:Förbos omtvistade rivning klar – men de nya bostäderna dröjer

LÄS MER:Så gör du för att ladda ner Lerums Tidnings nyhetsapp

ANNONS