Solkattens lektant inte rädd för att sparka in dörrar

Som 18-åring slutade Johanna Hartman gymnasiet i förtid när hon blev gravid. Vägen på arbetsmarknaden blev krokigare, men idag driver hon ett företag med flertalet anställda och vill visa hur långt det går att nå genom hårt jobb och rätt attityd.
– Jag är inte rädd att sparka in dörrar och säga ”Grattis, jag är här nu!”, säger Lerumsbon, som är utsedd till Årets företagare av Centerkvinnorna i Lerum.

ANNONS
|

Det var via ett telefonsamtal som Johanna Hartman, som driver företaget Jina, fick reda på att hon blivit utsedd till Årets företagare 2023.

– Jag trodde att de hade ringt fel och blev så förvånad att jag glömde säga tack först, utan frågade varför det? säger hon.

Svaret är att Centerkvinnorna ser Johanna Hartman som en förebild på orten. ”Hennes initiativkraft och företagaranda inspirerar och sprider ringar på vattnet”, står det i motiveringen.

– Jag har skrotat i dagligvaruhandeln i 21 år och drivit Lammet & Bondens gårdsbutik i Lerum, och med tanke på Centerkvinnornas bakgrund tror jag att det är där de luskat upp mig.

ANNONS

Startar godisbutik i Solkatten

Jina arbetar brett med allt från försäljning av livsmedel till butiksevent. Företaget verkar främst i Göteborgsregionen, men även i Värmland och Skåne. En aktuell lokal satsning är en godisbutik som snart öppnas i Solkatten, där de även arrangerade en stor tjejkväll nyligen.

– Jag lever efter devisen att säga ja först, och sen fråga vad jag ska göra.

Som den diversearbetare hon är blir det här med titel lite lurigt. Men Johanna Hartman har ändå gett sig själv en benämning.

– Jag är allmän lektant i Solkatten. Jag fick inte kalla mig glädjeflicka för Christer (Harling, ägare av Solkatten), säger hon och skrattar.

Med en klingande stämma pratar hon snabbt, engagerat, och ofiltrerat, samtidigt som hon kör bil från Lerum till Kungsbacka. En resa som hon tänkt ska ta 20 minuter, men som hon ändå i bakhuvudet förstår kommer att ta den dubbla tiden.

Blev mamma tidigt

Johanna Hartman har närmare ett tiotal anställda och vurmar speciellt för att hjälpa personer med diagnoser och unga människor till arbete. När du söker jobb hos Jina är det inte avgörande att du kan visa upp papper med fina betyg och en lång rad meriter, det viktiga är vem du är som person. Johanna kommer själv från en position som underdog på arbetsmarknaden, eller som somliga kanske skulle kalla det – ett hopplöst läge.

– Jag var 18 år när jag kom hem och sa att nu ska jag bli mamma.

”Men det går ju inte, du går ju i skolan”, blev reaktionen.

– Inte längre, sa jag.

Och någon återgång till studierna blev det inte. Istället började Johanna att jobba, hon visade upp mejeriprodukter i matvarubutiker och sålde underkläder. Så småningom blev hon försäljare på ett företag som sålde skolfoton, men 2011 avvecklades verksamheten i Göteborg.

– Jag fick välja mellan att starta företag eller bli arbetslös, och det senare var jag inte så sugen på.

Efter bara några dagar ägde hon ett bolag, och idag fungerar Johanna Hartman gärna som förebild för de som ”inte orkat nöta skolbänk”, som hon uttrycker det.

– Att sluta skolan är ingen grej jag rekommenderar, men det kan gå ändå om du är beredd att jobba hårt.

Matriarkerna i Lerum

Det är inte bara utbildningsgraden som får Johanna Hartman att sticka ut som företagare. Centerkvinnorna delade ut sin utmärkelse i samband med den internationella kvinnodagen, och enligt dem beräknas bara 27 procent av landets företagare vara kvinnor. En andel som varit oförändrad de senaste två åren och som placerar Sverige i botten av Europaligan.

Vad tänker du om siffran?

– Jag tänker att man behöver tänka: ”hur svårt är det att starta ett företag, egentligen”. Går det inte så går det inte, då har man i alla fall försökt.

Och gör du slag i saken: be inte be om ursäkt för dig.

– Jag är inte rädd att sparka in dörrar och säga ”grattis, jag är här nu”.

I Lerum säger sig Johanna Hartman dock vara omgiven av många starka, kvinnliga företagare.

– Jag har aldrig varit så omhuldad och uppbackad av kvinnor som jag har varit i Lerum, här tycker jag att det kvinnliga företagandet kommit långt, det är matriarkerna som styr Solkatten och Bagges torg. Sen tycker jag inte att man borde fokusera så mycket på kvinnligt eller manligt, alla får hjälpa varandra i dessa tider.

LÄS MER:Osannolik skada tätt inpå veteran-VM i Polen

LÄS MER:Lerums hundägare blir bönhörda – kommunen satsar på rastgårdar

LÄS MER:Lerums tidning en av Sveriges mest lästa lokaltidningar

ANNONS