Stjärnkocken har landat – på Aludden i Lerum

Det var gott nog åt Bruce Springsteen, Bob Dylan, Pink och Beyoncé. Nu återstår det att se om det är gott nog åt Lerumsborna. Andreas Nicoletti har lagat mat åt stjärnorna, tävlat i karibiska kocklandslaget och varit exekutive chef för Göteborgsfamiljen. Nu är han kock och snart också delägare på Aludden i Lerum.

ANNONS
|

Andreas Nicoletti har en gedigen karriär bakom sig. Han har varit kock i 25 år och kommer närmast från ett jobb som exekutive chef på Göteborgsfamiljen, som har 21 enheter. Han har också arbetat på andra restauranger i Sverige och i en rad andra olika länder, som Falklandsöarna, Sydgeorgien och Antarktis.

– Jag har jobbat på kryssningsfärjor och bodde också några år på St Lucia i Karibien. Bobo Bergström från Operakällaren i Stockholm hade en restaurang där, och jag jobbade med honom. Det blev väldigt klart att den ordning och reda, som vi tar för givet i Sverige, inte finns överallt. Där kunde någon komma en timme för sent för att han stannade och kollade i ett fint skyltfönster på vägen till jobbet. Även om det kunde vara frustrerande hade invånarna på ön en fantastisk förmåga att leva i stunden och inte ta saker för givna, och det var inspirerande, konstaterar kocken.

ANNONS

Tävlade i kocklandslaget

Under tiden i Karibien tävlade Andreas i kocklandslaget för St Lucia. Tävlingen avgjordes i Miami, och laget tog hem silverplatsen.

Även om Andreas verkar vara en naturbegåvning var det under uppväxten långt ifrån klart att han skulle bli kock. Han gillade naturvetenskap och matte och trodde att yrkeskarriären skulle ha med den typen av ämnen att göra. Men så hände något som fick honom att inse vilken karriärbana som var den självklara. Han växte upp i Partille och när han inte fick något sommarjobb i kommunen frågade hans farbror, som drev restaurangerna Bryggeriet i Göteborg, om han inte ville sommarjobba där som kocklärling.

– Jag var inte det minsta intresserad av matlagning men tänkte "okej". Och upptäckte att jag gillade tempot i köket och att laga mat. Sedan har jag alltid varit kreativ, och det har jag haft nytta av i matlagningen, säger han och fortsätter:

– Och man kan faktiskt säga att cirkeln har slutits, jag är där jag började. För det är min farbror Giovanni och Janne, som drev Bryggeriet-restaurangerna tillsammans, som har tagit över Aludden. Men den här gången går jag in som delägare tillsammans med dem. Det ska bli fantastiskt roligt att driva ett eget ställe. Jag har tänkt att det ska bli ett familjeställe, mina döttrar ska kunna vara här och Giovanni har sina söner här. Min fru Helena är sommelier och vi kommer även ha användning av hennes kunskap i verksamheten.

Starkaste matminnet

Med sig i köket på Aludden har han kocken Jimmy Öholm. Duon har arbetat tillsammans länge, på bland annat Magnus och Magnus i Göteborg.

– Att han ville börja jobba här var en orsak till att jag tackade ja. Min farbror har vid sex, sju tillfällen frågat om jag vill vara med i lika projekt som har dykt upp, men då har jag sagt nej, för att omständigheterna inte passade. Nu var det rätt läge. Och Jimmy och jag jobbar bäst tillsammans, han får alltid säga sitt innan en rätt som jag har komponerat är helt klar och samma sak åt andra hållet, säger Andreas.

Just nu provar kockarna olika maträtter på lunchmenyn och har ett mindre utbud på a la carte-menyn. Efter årsskiftet ska en renovering av restaurangen ske, och då kommer a la carte-menyn att utökas. Andreas berättar att de redan nu provar olika smakkombinationer, som att ha rostade arabicakaffebönor i rödvinssåsen.

Vilket är din egen starkaste smakupplevelse?

– Det är nog från St Lucia, Bobo Bergström hade fantastiska smakkombinationer i sina såser. Han kunde använda helt otippade kombinationer som hibiskus och tamarind, och det blev jättegott.

Och vilket är ditt största matminne?

– Det var när Bruce Springsteen och E Street band skulle spela i Göteborg och de och deras fruar bodde på Elite Plaza, där jag jobbade då. En i bandet ville ordna en specialkomponerad middag för de andra och jag skulle laga den. Jag var och kollade på spelningen, som var jättebra, men fick skynda mig tillbaka till hotellet ett tag innan de skulle sluta så att jag hann förbereda mig. Jag var jättenervös men så sa en av fruarna "this is chef Andreas, isn't he cute?", och jag blev högröd i ansiktet men tänkte att de är ju som alla oss andra, så efter det var det mer avslappnat. De stannade en extra dag i Göteborg, och jag lagade fler middagar åt dem. Men den där första, när jag först såg dem på scen och sedan fick laga mat åt dem, var det största minnet.

Under denna period i karriären duggade kändismiddagarna tätt. Andreas har lagat mat till U2, Bob Dylan, Beyoncé, Pink, Justin Timberlake.

– Men jag har inte träffat alla, en del åt sin mat på rummet medan andra kom ner till restaurangen. Sedan var jag sous chef på den tiden, så jag var inte ensam om att komponera menyerna.

Men de har ätit maten som du har lagat?

– Ja, och det är ju stort, konstaterar stjärnkocken.

Den samlade erfarenheten, kompetensen och det estetiska sinnet har gjort att Andreas är ett fenomen på instagram, med 124 000 följare.

– Det är min personliga instagram som har så många följare, vi har startat en för Aludden också men den har inte mer än 800 följare än så länge. Instagram är ett bra sätt att nå ut, och jag tycker om att lägga upp maträtten så att det ser snyggt ut och sedan fotografera och lägga ut bilden.

Texten publicerades första gången 19 oktober 2022.

ANNONS