Vid flera tillfällen under vintern har en grupp ungdomar stört och förstört i och runt Vättlehallen.
Vid flera tillfällen under vintern har en grupp ungdomar stört och förstört i och runt Vättlehallen. Bild: Rebecca Hådell

Stökiga ungdomar oroar i Stenkullen - nu agerar kommunen

Skadegörelse, stölder och raketskjutningar. Ett ungdomsgäng skapar oro runt idrottshallarna i Stenkullen. Nu har kommunen och föreningarna tagit ett gemensamt grepp för att stävja problemen.
– Hjälper inte det, får vi låsa allt, säger säkerhetssamordnare Rekan Raouf.

ANNONS
|

Under vintern har flera fakturor för skadegörelse i och runt Vättle- och Förbohallen ramlat in hos kommunens fritidsenhet. Bland annat har fotbollsmål och planer vandaliserats.

– På friidrotten var elva stora skivor på väggarna uppe på läktaren sönderslagna. Sedan har de har antagligen stått och spunnit med mopeder på konstgräset, så det blivit hål i mattan. De har också slängt in snöbollar med grus på isen i Vättlehallen, berättar fritidsintendent Henrik Gustafson, som hittills fått fakturor på 45 000 kronor.

Förstörelsen i friidrottshallen ska nu polisanmälas.

Många av händelserna kopplas till en större grupp lokala ungdomar i 14-15-årsåldern som rör sig i området. Flera föreningar vittnar om att ungdomarna vistats i lokalerna under träningar, som de inte haft koppling till, och på olika sätt stört verksamheten. De som sagt ifrån har ibland fått motta både otrevligheter och hot.

ANNONS

– Det finns ledare som upplever att de är rädda för att gå ut till sin bil efter träning, säger Henrik Gustafson.

Även stölder har förekommit.

-- Vi hade en incident i december där vi hade stölder i omklädningsrum och där vi även hittade alkohol inne på en toalett. Då hade vi dit polis som kom med en gång och hjälpte till att reda ut situationen, berättar Erik Andersson, ordförande i ishockeyklubben Lerums BK.

Runt jul- och nyårshelgerna ska ungdomarna ha skjutit raketer runt hallarna, som bland annat träffade gymmet Endorfin. Kommunens säkerhetssamordnare Rekan Raouf ser allvarligt på raketskjutningarna.

– Det var under tidig kväll, det är mycket folk som rör sig då. Det är ju fara för liv och hälsa för andra, och för även för dem själva.

Vid två tillfällen de senaste veckorna har Förbohallen hållits öppen för ungdomar i Stenkullen.
Vid två tillfällen de senaste veckorna har Förbohallen hållits öppen för ungdomar i Stenkullen. Bild: Rebecca Hådell

Efterfrågar mötesplats

Nyligen samlades flera representanter från kommunen, polisen, föreningarna och företagen i området för att diskutera oroligheterna. Flera lyfte att ungdomarna saknar en legitim mötesplats i Stenkullen.

Det utmynnade i att fritidsenheten och fältgruppen vid två tillfällen den gångna veckan ordnat en öppen kvällsaktivitet i Förbohallen, där IK Baltichov också hållit kaféet öppet. Ett lyckat initiativ, menar fritidsintendent Henrik Gustafson. Närmare 70 ungdomar i olika åldrar dök upp vid det första tillfället, något färre vid det andra.

– Det var bra tryck, mycket mer än vad vi trodde. Vi hade musik och det var spontanidrott. Ungdomarna fick göra vad de ville, om det nu var handboll eller fotboll eller klättra i lianer, eller bara ligga på tjockmadrassen och tjöta.

Tror du att ni nådde ”rätt” ungdomar”?

– Jag måste säga ja på det. Jag hoppas och tror att alla inte vill vara i den här så kallade tuffa gruppen. Sedan gäller det att vi också gör saker som de själva vill.

Nu ska aktiviteterna utvärderas. Kajsa Ihl från Fältgruppen hoppas att det leder till att ungdomarna i Stenkullen, som saknar fritidsgård, får någonstans att umgås, värma sig och prata med vuxna.

– Det är viktigt att de får känna att det satsas på dem, att de är värda att ha någonstans att vara. Sedan är det också viktigt att de är någonstans där det finns vuxna som är engagerade och utbildade, som kan fånga upp saker. Och så är det väl en del av identitetsskapandet att få träffa och hänga med andra ungdomar och göra saker man tycker om i ett tryggt sammanhang.

Hon vill också nyansera bilden av tonåringarna.

– Det är inget gäng, utan en ungdomskonstellation. Ibland är de fler, ibland är de färre. De hänger tillsammans, och de låter och stökar. Men det är helt vanliga ungdomar som vill ha något att göra.

Kan låsa hallarna

Såväl polis som väktare har ökat sin närvaro runt idrottshallarna, främst under ledigheterna. De senaste veckorna har färre incidenter rapporterats, men om skadegörelsen och stöket skulle fortsätta kan det bli aktuellt att låsa Vättlehallen och Förbohallen, menar säkerhetssamordnare Rekan Raouf.

– Föreningarna kommer att komma in när de bokat tid, men då måste alla få behörighet. Det blir inte den här öppenheten som man strävar efter, att jag som förälder, eller att farmor och farfar, ska kunna komma och kolla på barnbarnen. Det blir lite krångligare.

Han uppmuntrar tonårsföräldrar att prata med sina barn om vad de egentligen gör på kvällarna, särskilt inför det stundande sportlovet.

– Man ska inte nöja sig med att det är lugnt ute. För det är inte, i alla fall inte för de ungdomarna som hänger ute i Stenkullen.

ANNONS