Tio av elva förrymda kor i Gråbo infångade

Efter sex dagar har Caroline och Oscar Sävinger lyckats fånga in tio av sina elva förrymda kor – bland med hjälp av vallhundar. En befinner sig dock fortfarande på fri fot i Gråbotrakten.

ANNONS
|

På måndagskvällen före midsommar upptäckte Caroline och Oscar Sävinger i Gråbo att tio av deras kor – och en tjur – hade rymt från sin hage vid 190:an. Som LT tidigare skrivit om sågs djuren på flera platser de följande dagarna, bland annat badplatsen vid Stora Lövsjön och vid elljusspåren i Ljungslätt.

De hade då delat upp sig i mindre konstellationer. Det tyder på att de blivit skrämda av något, menar Caroline Sävinger.

– De brukar hålla sig tillsammans i en flock och lulla runt lite.

På onsdagsmorgonen upptäcktes tjuren och en av kvigorna i närheten av sin hage och kunde fösas in av Oscar Sävinger och hans far.

ANNONS

Två dagar senare, på midsommarafton, lokaliserades ytterligare sju av kossorna. Tillsammans med hundföraren Lotta Axelsson från Sollebrunn och hennes border collies försökte Caroline Sävinger driva dem mot en hage.

Vid flera tillfällen tappade de bort korna i skogen, men hjälp av bland annat en löpare återfanns de till slut i Aggetorp.

– En kollega i Hjällsnäs spärrade av vägen, och de hoppade in i en kohage där. Vi hade väldigt tur med tajmingen, säger Caroline Sävinger.

Hittades på midsommarafton

Nio av elva djur infångades alltså på midsommar. På söndagskvällen upptäckte Caroline och Oscar Sävinger till sin förvåning ett tionde djur i hagen – en av de två återstående rymlingarna.

– Kvigan måste ha tagit sig i hagen själv, säger Caroline.

Kan hon ha hoppat över stängslet?

– Ja. Men det är ju inget vi vill att de ska lära sig.

De tio återbördade korna är alla i gott skick, enligt Caroline Sävinger.

– Det är förvånande att allt gått så bra. Vi måste fått hjälp ovanifrån.

Ett stort antal människor har också hört av sig med tips och erbjudit såväl drönare som hästar. Koägarna välkomnar även fortsatt tips då den elfte kon fortfarande var på fri klöv under måndagen.

En ko saknas fortfarande

Under helgen sågs kon i Ljungslätt, nära och i hagen som satts upp där. När Caroline Sävinger anlände till platsen på söndagen med hundföraren var den dock försvunnen igen.

Istället mötte hon en person med två hundar, varav en var lös.

– Det får man inte ha nu, och det finns en stor risk att hunden skrämt bort kossan.

Nu uppmanar Caroline Sävinger andra hundägare i området att hålla sina hundar kopplade, både för kon och hundens skull. Den som får syn på kon bör inte närma sig, utan istället ringa Oscar Sävinger på 0703-622271.

LÄS MER:Elva kor på rymmen i Gråbo

LÄS MER:Kvinna krockade sin mopedbil in i ett träd i Gråbo – fördes till sjukhus

LÄS MER:Nu öppnar den efterlängtade restaurangen på Mjörnbotorget

ANNONS