Trots framgångarna – Mugwort BBQ Shack i Gråbo flyttar

Mugwort BBQ Shack lockade hundratals matgäster till sin restaurang i Gråbo förra helgen. Nu lämnar ägarna ett chockbesked: 2023 blir deras sista år i det karaktäristiska industriområdet.
– Det är klart att det här känns sorgligt, säger Sanna Kullberg, delägare.

ANNONS
|

Matgäster köade för att få en plats på Mugwort BBQ Shack i Gråbo förra helgen. Nu går restaurangen mot ännu ett rekordår, menar ägarna.

– Vi jobbar med amerikansk barbecue och är ett av de största dragplåstren till kommunen. Vi är definitivt det största dragplåstret för turism i Gråbo, konstaterar Johan Kullberg, delägare.

Men trots att affärerna går bättre än någonsin kommer restaurangen snart att behöva flytta, berättar han.

– Vi vet inte riktigt var vi tar vägen eller vad vi ska göra men vi kommer inte vara kvar i alla fall, säger Johan Kullberg.

Punkten för Mugworts i Gråbos industriområde sätts efter de traditionella julborden, som hålls i slutet av året, fortsätter han.

ANNONS

En chockhöjning av hyran i Gråbo

Tillsammans med hustrun Sanna Kullberg har Johan Kullberg tagit Mugwort BBQ Shack från en ”kul hobby” till en köttsuccé, som av allt att döma har satt Gråbo på kartan. Många av restaurangens gäster kommer nämligen från andra orter.

Högsäsong är över sommaren.

– Då snittar vi på mellan 600 och 800 gäster om dagen, säger Johan Kullberg.

Den stundande flytten från industriområdet bottnar i flera orsaker. Men de båda ägarna lyfter en chockhöjning av hyran som främsta orsak.

– Från början höjdes hyran med 100 procent men efter omförhandling höjdes den med 30 procent. Den hyresnivån och den trafiken vi kan lotsa in här går inte hand i hand, säger Johan Kullberg.

Framtiden för Mugwort är oklar

Att behöva lämna platsen är inget de möter med glädje.

– Det är det bästa som finns att lunka runt här nere och röka kött. Speciellt på natten när skylten lyser. Det är något speciellt. Och det blir ju som ett andra hem, säger Sanna Kullberg.

Så fortsätter hon:

– Det här är vår livsstil och vi är här hela tiden. Vi älskar att bara att vara här, det är vårt liv och andra hem. Och jag är jättestolt över vad vi åstadkommer och hur långt vi har kommit.

Det är i skrivande stund höljt i dunkel vart restaurangen kommer att flytta eller hur den i framtiden kommer att se ut – åtminstone är det inget ägarna vill yppa sig om än.

– Vi har börjat titta oss runt och det började vi med ganska nyligen, så det är långt ifrån färdigt.

Vad är er förhoppning? Vill ni hålla er inom kommunen eller komma bort härifrån?

– Det vågar jag inte svara på, svarar Johan Kullberg.

Mugwort anordnar SM i hamburgare

Det finns många minnen kopplade till platsen för de båda ägarna. De vill betona att de alltid har gjort allt sida vid sida

– Det är klart att det här känns sorgligt, säger Sanna Kullberg.

Hennes make fyller i:

– Men vi vänder blad. Vi kan inte åstadkomma så mycket mer här ute.

Mugwort BBQ Shack har uppmärksammats av flera medier tidigare för SM i hamburgare, som de anordnar i industriområdet varje år – något som de beskriver som en publikmagnet. I år blir sista gången arrangemanget hålls där.

Ägarna vill i samband med intervjun rikta ett tack till sina lokala stamgäster.

– De som har varit här från dag ett är fantastiska och det kommer svida i hjärtat att inte se dem, säger Johan Kullberg.

LÄS MER:Efter renoveringen: Nu har kaféet på Nääs fabriker öppnat igen

LÄS MER:Giovanni Nicoletti vill sätta Aludden i Lerum på kartan – med stora parkkonserter

LÄS MER:Förfallet hus vid Häcksjön i Lerum irriterar – kommunen startar ärende

ANNONS