Efter fem år som flyttfågel har Wiggo Weinö landat i Rögle, där han tog SM-guld i 20-årsklassen.
Efter fem år som flyttfågel har Wiggo Weinö landat i Rögle, där han tog SM-guld i 20-årsklassen. Bild: Urban Weinö

”En sjukt skön känsla” – Wiggo Weinö efter USM-guldet

Efter att ha blivit ratad i uttagningen till TV-pucken har Wiggo Weinö fått ta en längre väg mot ishockeyeliten. 20 år gammal har den Lerumsfostrade forwarden redan spelat för fem klubbar runtom i Sverige, men flyttarna har gett resultat – på annandag påsk hamrade han in spiken i kistan när hans Rögle tog SM-guld i U20-klassen.

ANNONS
|

Rögle och Leksand tog sig till finalen när SM-slutspelet i 20-årsklassen avgjordes under påskhelgen. Och när Skåne ställdes mot Dalarna fick en Lerumskille en framträdande roll, då Wiggo Weinö stod för Rögles 5–2-mål drygt halvvägs in i den sista perioden.

– Man vågar aldrig känna att det är helt klart, men då visste jag att det skulle mycket till för att vi inte skulle vinna, säger han.

Mycket riktigt orkade inte Leksand mobilisera krafter för en vändning, Rögle vann till sist med 6–2.

– Det är en obeskrivlig känsla, att vara bäst i Sverige är få förunnat, säger Wiggo Weinö.

ANNONS

Fick inte spela TV-pucken

Guldet är en bekräftelse på att det går att nå framgångar på ishockeyrinken även för någon som inte fått chansen i TV-pucken. 2018 hade Wiggo siktet inställt på den anrika turneringen, men togs inte ut i Göteborgs lag som till sist stod som segrare.

– Det var en turnering man suttit och kollat på varje år och gärna ville spela, så det var en stor smäll, det var det.

Men du tappade inte motivationen?

– Jag vet att många har känt den känslan, det är en grymt stor turnering men hockey är så mycket mer än TV-pucken. Det finns så många andra alternativ än att lägga av, jag har ändå alltid haft en stor tro på mig själv, och tänkt att om jag gör saker rätt så blir det nog bra i slutänden.

Utan TV-pucken som dörröppnare låg de stora klubbarna utom räckhåll. Från Lerum gick flyttarna till Hanhals, Karlskoga och Malmö, innan Wiggo Weinö hamnade i Ängelholmslaget Rögle inför den här säsongen.

– Jag ville komma till en klubb som hade målet att vinna och att få chansen i Rögle var jättekul.

Första SM-guldet på 29 år

Tajmingen visade sig vara perfekt, då han nu fått vara med och ta klubbens första SM-guld sedan 1994.

– Vi har vetat att vi har många skickliga hockeyspelare och har pratat mycket under året om att få ihop gruppen, och att vi lyckades med det och att det ledde till guld är en sjukt skön känsla.

I säsongens elfte timme får han också chansen till ytterligare en ärofylld titel. Lerums BK har en stark tradition med ett klubbmästerskap dit både nuvarande och tidigare medlemmar bjuds in.

– Jag får toppa med ett guld där, säger Wiggo Weinö.

ANNONS