LSOK nyttjar snön – anordnar tävling i skidorientering

Skidorientering är en sport som knappt existerar på Lerums breddgrader. Men med nyfallen snö skrider Lerums SOK snabbt till verket, och arrangerar en tävling på Öijared Golfklubb.

ANNONS
|

Golfarnas säsong på Öijared är inte allt för långt borta, men för närvarande känns den avlägsen med ett ganska tjockt lager snö på banorna. Då passar Lerums SOK på att arrangera en tävling i en helt annan sport – skidorientering.

Precis som det låter är det en hybrid mellan längdskidor och orientering, och LSOK:s eldsjäl Olle Adolfsson tar chansen att anordna tävlingar när tillfälle ges, vilket dock inte är så ofta.

– Vi hade faktiskt en tävling i december, men dessförinnan var den senaste 2017, tror jag, säger han.

Strul med skotern

När vädret för ovanlighetens skull är på arrangörernas råder istället maskinproblem. Skotern fungerar inte, meddelar Olle Adolfsson när LT talar med honom på fredagen. Men på ett eller annat sätt lovar han att få tag på en skoter som kan preparera spåren inför tävlingen på lördag förmiddag.

ANNONS

Det är inte världens bredaste sport, hur lyckas ni få ihop deltagare?

– Vi är bara 10-15 skidorienterare i Göteborgsområdet och det är inte ofta det är tävlingar nedanför Dalarnas sydgräns. Deltagarna består i huvudsak av orienterare som åker lite skidor och får vi ihop 50 stycken är det bra.

Tre klasser

Det finns tre olika klasser från 10 år och uppåt, med banor som är mellan 2 och 4,5 kilometer långa. Även nybörjare är välkomna och efteranmälan går att göra i mån av tillgång på kartor.

– Men det går nog bra att trycka upp extra kartor om det skulle behövas, säger Olle Adolfsson.

LÄS MER:Satsning på filmturism i Leriwood

LÄS MER:Lerums kommun rev skogen – innan skolan i Norra Hallsås fått lagligt stöd: ”Respektlöst”

LÄS MER:Här kan du åka skidor i Lerum under helgen

ANNONS