Maja Axelsson från Floda tog brons i en jämn final i sprintdistansen på ungdoms-OS i Italien.
Maja Axelsson från Floda tog brons i en jämn final i sprintdistansen på ungdoms-OS i Italien.

Tung start – sedan tog Maja brons i ungdoms-OS

En motsträvig kropp och halvtaskiga skidor är inte vad du önskar dig när du är på ditt livs största idrottsäventyr. Men på ungdoms-OS sista dag lyckades Maja Axelsson vända motgång till framgång – när hon tog ett brons i sprint.

ANNONS
|

Maja Axelsson var en av 60 svenska idrottare som tävlade i European Young Olympia Festival, ungdoms-OS, i Italien förra veckan. Det skulle bli succé med 14 medaljer för den svenska truppen, varav längdskidåkarna var de mest framgångsrika med 9 pallplatser. Det skulle dock dröja innan 17-åringen från Floda bidrog till samlingen.

Dubbla känslor

I det inledande klassiska loppet hade Maja Axelsson varken kropp eller material med sig och slutade på 18:e plats. Inte heller på det efterföljande skateloppet svarade kroppen, och framgången uteblev även här. Därefter var det med dubbla känslor som Maja såg sina lagkompisar ta guld i stafett.

– Det var kul att vara ute och skrika och heja fram laget, men jag hade samtidigt velat vara med. Jag blev lite besviken att jag inte blev uttagen, för det är väldigt speciellt med stafett när man åker i lag, men de andra tjejerna hade varit bättre.

ANNONS

Hur gick tankarna när åkningen inte funkade?

– Jag hade hoppats på en bra känsla i kroppen, det är vad jag brukar sikta på, men i bakhuvudet finns också alltid ett resultatmål om medalj. Sen visste jag att det var väldigt svårt att ta medalj när alla länder skickade sina bästa åkare.

Hittade glädjen

Men ännu återstod en chans, i sprint som kommit att bli Maja Axelssons favoritdistans på senare tid. Hon försökte skaka av sig den press hon alltid lägger på sig själv och bara fokusera på att ha roligt. Ett framgångsrecept, skulle det visa sig.

– I finalen gjorde jag några taktiska missar och hamnade bakom på något ställe, men sen lyckades jag hämta in en hel del på upploppet. Jag lyckades inte ta in allt, men nästan.

I ett väldigt jämnt lopp uppstod förvirring kring placeringarna efter målgången, men till sist kom beskedet att Maja Axelsson tagit brons.

– Jag blev lättad, glad och uppspelt. Det är ganska stort att ens komma dit, så att åka hem med medalj känns jätteroligt.

Tävlar även i orientering

Hem betyder numera Mora, där Maja Axelsson går andra året på skidgymnasiet. Den tidigare Flodabon kämpar nu vidare för en topplacering i svenska juniorcupen (Bauhaus cup), där hon ligger tvåa i 18-årsklassen. Det väntar även ett junior-SM innan Maja delvis byter sport. Även om idrottssatsningen sker i längdskidor tävlar hon även i orientering för Lerums SOK.

– Vi får se hur mycket jag fortsätter, men jag planerar att springa lite juniorcuper i sommar, det som går ihop med schemat.

ANNONS